Franţa crede că trebuie purtate discuţii cu Rusia, pentru a ”sufoca financiar” regimul sirian al lui Bashar al-Assad, a declarat, ieri, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, considerând că acesta cheltuieşte pentru război un miliard de euro pe lună. Până în prezent, Rusia şi China s-au opus la ONU oricărei măsuri coercitive în privinţa regimului sirian, în special în domeniul sancţiunilor. Denunţând din nou ”regimul inuman condus de un criminal”, Fabius a reafirmat că Franţa nu vrea să acţioneze militar în Siria, în afara cadrului internaţional, indiferent dacă acesta este cel al ONU sau al NATO. El a exclus, încă o dată, o eventuală livrare de arme către rebeli, Franţa fiind constrânsă de un embargo privind armele decretat de UE. ”Există ţări care aduc arme regimului, Rusia, Iran. Există ţări care aduc arme opoziţiei, în special ţările arabe”, a amintit el, precizând că Franţa, la rândul său, se limitează să furnizeze acesteia din urmă echipamente neletale.
Între timp, 23 de observatori ONU au părăsit Siria, ieri, îndreptându-se spre capitala libaneză Beirut, în timp ce alţii vor pleca în următoarele zile, deoarece misiunea lor a expirat duminică. Misiunea ONU de supervizare în Siria (UNSMIS) a expirat oficial duminică noaptea, când şase observatori au părăsit Siria. Misiunea ONU în Siria a început în aprilie. Potrivit CNN, după plecarea celor 300 de observatori, ONU va menţine prezenţa în Siria sub forma unui nou birou de legătură, care să susţină ”eforturile pentru o soluţie politică în ţară”.
REFUGIAŢI CU MĂSURĂ Turcia nu va putea adăposti mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său, fiind indispensabilă o zonă-tampon, pentru a face faţă afluxului acestora, a indicat ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu. Acesta a sugerat ca ONU să instaleze tabere de refugiaţi în interiorul graniţelor Siriei, pentru a face faţă afluxului de persoane strămutate. Ahmet Davutoglu a indicat că Turcia va participa la o reuniune ministerială în Consiliul de Securitate al ONU, ce va fi organizată de Franţa, la 30 august, pentru a examina situaţia umanitară în Siria şi în ţările vecine, unde speră că va fi luată o decizie în această problemă. Fluxul de refugiaţi în Turcia s-a intensificat în ultima săptămână, din cauza ofensivei armatei siriene şi a luptelor de la Alep, atingând 70.000. Autorităţile turce au distribuit, duminică, alimente şi materiale de primă necesitate refugiaţilor de pe teritoriul sirian. Turcia a mai sugerat anterior înfiinţarea unei zone-tampon la frontiera sa cu Siria, însă accelerarea fluxului de refugiaţi îi creează temeri privind o repetare a coşmarului războiului din Golf din 1991, când la frontiera turco-irakiană erau adunaţi 500.000 de kurzi irakieni.