Boala Parkinson este a doua suferinţă neurodegenerativă ca frecvenţă după Alzheimer, cauza apariţiei maladiei fiind necunoscută pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, în timp ce doar în 10% dintre cazuri se poate vorbi de afecţiune genetică, a declarat preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR). „Societatea de Neurologie din România a publicat, anul acesta, ghiduri de diagnostic şi tratament care au fost adoptate de către Ministerul Sănătăţii (MS) şi Colegiul Medicilor din România (CMR), urmând ca, prin ordin al ministrului, să fie publicate şi în Monitorul Oficial. Implementarea acestor ghiduri revine SNR şi părţilor administrative. Va apărea în curând o carte cu noutăţi în tratamentul Parkinsonului realizat de către SNR. Pentru cei mai mulţi dintre pacienţii cu Parkinson nu se cunoaşte cauza, ci doar la 5-10% dintre aceştia există o cauză genetică, dar şi aici modificările genetice sunt diferite”, a spus preşedintele societăţii, prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru.
ÎN ROMÂNIA SUNT DIAGNOSTICATE CU PARKINSON PESTE 70.000 DE PERSOANE, DAR NUMĂRUL REAL AL BOLNAVILOR ESTE MULT MAI MARE DIN CAUZA RATEI SCĂZUTE DE DIAGNOSTIC
Lipsa unui test clinic concludent şi reticenţa pacienţilor de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată tardiv. Conform unui studiu EuroPa (http://www.europarkinson.net), la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 euro şi 19.620 euro. Astfel, pentru 70.000 de bolnavi cheltuielile anuale se situează între 350 milioane de auro şi 1,3 miliarde euro. Specialiştii susţin ideea adoptării unei legi speciale pentru bolnavii de Parkinson. Preşedintele Ligii pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din România, dr. Luminiţa Gheorghiu, a spus că, în prezent, tratamentul este costisitor, iar sprijinul din partea statului este mic. “Sper că împreună cu alte organizaţii să gândim o lege pentru tratamentul persoanelor cu Parkinson similară celei pentru persoanele cu autism”, a adăugat Gheorghiu. Ea a adus în discuţie şi legea care priveşte scutirea persoanele cu handicap de grad 1 şi 2 de plata impozitelor. “Deşi există o legislaţie referitoare la scutirea de plată a impozitului pentru persoanele cu grad de handicap 1 şi 2, care a intrat în vigoare în mai, aceasta nu se aplică deoarece nu există norme, iar răspunsurile pe care le primim arată că s-ar putea aplica abia din 2011”, a adăugat medicul Luminiţa Gheorghiu. La rândul său, preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, farmacist Ioana Cacoveanu, a pus problema înfiinţării unui registru al pacienţilor care suferă de această maladie. Colegiul Farmaciştilor din România şi-au exprimat sprijinul faţă pacienţii cu Parkinson prin derularea unei campanii naţionale la nivel de farmacii în care să fie distribuite chestionare de evaluare în rândul pacienţilor catre intră în farmacii. “Aceste chestionar ar putea fi realizate de către specialiştii de la SNR şi, pe baza rezultatelor, să putem face o diagnosticare a stării de sănătate şi o depistare timpurie a persoanelor cu risc de dezvoltare a bolii Parkinson”, au adăugat reprezentanţii Colegiului. “Numai un bolnav de Parkinson poate să exprime alături de medicul neurolog ceea ce simte. La această conferinţă devin ecoul tuturor bolnavilor de Parkinson, mulţumindu-le pe această cale celor care şi-au arătat sprijinul către noi şi care pun bazele unei strategii de programe şi acţiuni pentru cei suferinzi de Parkinson. Cu bunăvoinţa lor şi ajutor de la autorităţi, putem rezolva situaţia noastră”, a spus Alexandru Ciobanu, reprezentant al Asociaţiei Antiparkinson.