Parlamentarii au renunțat la vacanță pentru... infractori și aleșii locali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vor să încheie socotelile cu Codurile Penale și cel Administrativ

Parlamentarii au renunțat la vacanță pentru... infractori și aleșii locali

Politică 02 Iulie 2018 / 17:09 678 accesări

Parlamentul a intrat în sesiune extraordinară până în 19 iulie, pentru adoptarea contestatelor modificări la Codul Penal. De asemenea, ar urma să fie adoptat şi Codul Administrativ, care prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşii locali, informează news.ro. Decizia convocării Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară în perioada 2 - 19 iulie a fost luată de Biroul permanent. Conform regulamentului, Camera Deputaţilor se întruneşte şi în sesiuni extraordinare la cererea preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor. De asemenea, Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară până în 19 iulie.

PARLAMENTARII AU IEȘIT DIN VACANȚĂ PENTRU CODURILE PENALE

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat în 18 iunie, seara, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat atunci că vor ataca legea la Curtea Constituţională. Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru”, 78 „împotrivă” şi o abţinere. Printre modificări se numără şi faptul că dacă probele dintr-o înregistrare sunt obţinute în mod nelegal, procurorul poate să le distrugă şi întocmeşte un proces-verbal în acest sens şi îl va depune la dosarul în cauză. De asemenea, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovezi sau indicii temeinice. O altă prevedere introduce un termen de până la 6 luni de la săvârşirea unei infracţiuni pentru depunerea unui denunţ. În ceea ce priveşte Codul penal, cea mai aşteptată modificare este cea a articolului 297, care defineşte infracţiunea de abuz în serviciu.

CODUL ADMINISTRATIV, ÎN ATENȚIA PARLAMENTARILOR

În 11 iunie, Senatul a adoptat cu 85 de voturi "pentru", 21 de voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ. Pe 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a decis, înainte de votul final, retrimiterea Codului administrativ la Comisie. Printre modificările adoptate se numără cel care prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate. O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public



12