Parlamentul European a adoptat rezoluţia cu privire la statul de drept din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parlamentul European a adoptat rezoluţia cu privire la statul de drept din România

Politică 13 Noiembrie 2018 / 14:25 641 accesări

Plenul Parlamentului European a adoptat marţi, 13 noiembrie, rezoluţia cu privire la statul de drept din România. Au fost 473 de voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de abţineri.

Rezoluția vine și ca rezultat al celor două dezbateri din Parlamentul European, la care au participat premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 13 recomandări către România și instituțiile Uniunii Europene în ceea ce privește sistemul judiciar și lupta anticorupție.

Faţă de documentul publicat anterior, plenul Parlamentului European a adoptat câteva amendamente:

A fost adoptat amendamentul cu numărul 15, depus de Judith Sargentini, din parteaGrupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană.

Varianta din rezoluţie: "3. Condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018;"

Varianta propusă: "Condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018; solicită autorităților române să asigure o investigație transparentă, imparțială și eficientă în ceea ce privește acțiunile poliției;"

A mai fost adoptat parţial amendamentul 12, cu referire la protocoalele secrete din Justiţie, depus de Josef Weidenholzer, din partea grupului S&D.

Varianta din rezoluţie: "4. Invită autoritățile române să instituie garanţii pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională și să evite orice ingerință care ar putea afecta sistemul de control și echilibru; îndeamnă la întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații;"

Varianta propusă: "Pune la îndoială legitimitatea protocoalelor de cooperare semnate între Serviciul Român de Informații și instituțiile judiciare; solicită autorităților române să instituie măsuri de protecție pentru a asigura o bază transparentă și legală pentru orice cooperare instituțională și pentru a evita orice ingerință care să eludeze sistemul de verificare și echilibrare; solicită consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații; îndeamnă autoritățile române, inclusiv președintele României, să ia poziție publică în denunțarea acestor protocoale;"



12