Parlamentul European a aprobat Comisia Juncker

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parlamentul European a aprobat Comisia Juncker

Externe 23 Octombrie 2014 / 00:00 591 accesări

Parlamentul European a aprobat, ieri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. La finalul unei sesiuni de peste trei ore în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele PE, Martin Schulz, a anunţat că, din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat „împotrivă“, iar 67 s-au abţinut. Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lipsă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din PE, PPE şi S&D.

Jean-Claude Juncker a declarat în discursul susţinut în plen că, ”în actualul context, este momentul pentru acţiunea europeană”. ”Din Ucraina în Siria, în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, situaţia în vecinătatea noastră este în continuare nesigură şi instabilă. Numărul mare de imigranţi care ajung la frontierele externe ale Europei în căutarea unui viitor mai bun ne reamintește de necesitatea de a reconcilia eforturile de solidaritate cu cerința unor graniţe sigure. Iar în faţa ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii, precum epidemia de Ebola, cetăţenii sunt cuprinşi de un grad firesc de frică. Nu putem să ascundem sub preş aceste probleme care se acumulează şi nu o vom face. Nu putem să închidem ochii şi nu o vom face. De aceea insist că acum este momentul pentru acţiunea europeană. Acesta este motivul pentru care afirm clar şi răspicat în faţa acestui Parlament că problemele Europei nu pot fi lăsate în suspensie”, a spus el. Juncker a subliniat că ”noul Executiv va avea o imagine diferită şi un mod de lucru diferit. Nu ca suma componentelor sale, ci ca o echipă. Nu prin mentalităţi de grup restrâns, clustere şi delimitări de portofoliu, ci ca un organism colegial, ca un organism politic. Îmi doresc o comisie politică şi executivă în serviciul binelui comun şi al cetăţenilor Europei”. Jean-Claude Juncker a declarat că primele iniţiative ale comisiei sale vor viza piaţa unică şi piaţa energiei. Totodată, el a anunţat că a decis să extindă mandatul lui Frans Timmermans pentru a include responsabilitatea, cu caracter orizontal, pentru dezvoltare durabilă.

Noua echipă a CE are un profil politic mai pronunţat decât al Comisiei în exerciţiu, condusă de Jose Manuel Barroso, în condiţiile în care printre membrii săi se află trei foşti premieri, finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis şi estonul Andrus Ansip, doi foşti miniştri de Externe, olandezul Frans Timmermans şi italiana Federica Mogherini, precum şi doi foşti miniştri ai Economiei, francezul Pierre Moscovici şi daneza Margrethe Vestager. Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie. Comisia Juncker este prima care va avea un prim-vicepreşedinte: Frans Timmermans (Olanda, S&D), care se va ocupa de o mai bună reglementare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi carta drepturilor fundamentale. Comisia va avea şase vicepreşedinţi: Federica Mogherini (Italia, S&D), Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Kristalina Georgieva (Bulgaria, PPE), comisar pentru Buget şi Resurse Umane, Andrus Ansip (Estonia, ALDE), care deţine portofoliul Piaţa Unică Digitală, Maroš Šefčovič (Slovacia, S&D) pentru Uniune Energetică, Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE), care se va ocupa de Euro şi Dialog Social, şi Jyrki Katainen (Finlanda, PPE), comisar pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Creştere Economică, Investiţii şi Competitivitate.



12