Parlamentul European îndeamnă statele să accepte deţinuţi de la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parlamentul European îndeamnă statele să accepte deţinuţi de la Guantanamo

Externe 05 Februarie 2009 / 00:00 406 accesări

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie în care se salută decizia preşedintelui SUA de a închide acest centru de detenţie şi îndeamnă statele membre să coopereze pentru a găsi soluţii şi să fie pregătite să accepte deţinuţi de la Guantanamo în UE. Rezoluţia a fost adoptată cu 542 voturi pentru, 55 împotrivă şi 51 de abţineri. O a doua rezoluţie referitoare la presupusele activităţi CIA pentru transportarea şi detenţia ilegală de prizonieri în unele state europene va fi adoptată în cadrul sesiunii plenare din februarie de la Bruxelles. Parlamentul European apreciază că principala responsabilitate privind întregul proces de închidere a centrului de detenţie de la Guantanamo Bay şi privind viitorul deţinuţilor din acest centru aparţine SUA. Cu toate acestea, responsabilitatea pentru respectarea dreptului internaţional şi a drepturilor fundamentale aparţine tuturor ţărilor democratice, în special UE şi statelor sale membre, care reprezintă împreună o comunitate de valori, au adăugat europarlamentarii.

Deputaţii europeni invită SUA să se asigure că deţinuţii de la Guantánamo beneficiază de drepturile omului şi de libertăţile fundamentale, pe baza dreptului internaţional şi a dreptului constituţional american. Europarlamentarii au apreciat, cu privire la statutul şi drepturile deţinuţilor, că trebuie luate în considerare o serie de aspecte printre care faptul că orice deţinut împotriva căruia SUA deţin dovezi suficiente este judecat corect şi rapid în cadrul unei audieri publice echitabile, de către un tribunal competent, independent şi imparţial, iar dacă este condamnat, este încarcerat în SUA. Potrivit rezoluţiei, orice deţinut care nu urmează să fie pus sub acuzaţie şi care optează de bunăvoie pentru repatriere este trimis în ţara de origine cît mai rapid şi prompt cu putinţă. Europarlamentarii au mai apreciat că oricărui deţinut care nu va fi pus sub acuzaţie dar care nu poate fi repatriat din cauza unui risc real de a fi torturat sau persecutat în ţara de origine i se dă posibilitatea de a fi acceptat în SUA, i se oferă protecţie umanitară pe teritoriul continental al SUA şi i se acordă despăgubiri. În final se reaminteşte faptul că statele membre au datoria de cooperare loială de a se consulta între ele cu privire la efectele posibile asupra siguranţei publice în întreaga UE.

În urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, Statele Unite au înfiinţat, în ianuarie 2002, un centru de detenţie de maximă securitate la Guantanamo Bay în Cuba, în care au fost reţinute persoane suspectate de acte de terorism. Prizonierilor de la Guantanamo Bay li s-au refuzat drepturi fundamentale ale omului, în special dreptul la un proces echitabil şi au fost supuşi unor tehnici de interogare severe, cum ar fi simularea înecului, care sînt considerate torturi sau tratamente crude, inumane sau degradante. În prezent, se află 242 de deţinuţi la Guantanamo, 62 dintre aceştia urmînd a fi eliberaţi. Aceştia provin din China, Afganistan, Azerbaijan, Egipt, Etiopia, Libia, Palestina, Rusia, Siria, Tadjikistan, Tunisia şi Uzbekistan.



12