Parlamentul European refuză un aditiv alimentar periculos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O enzimă : Adjuvant tehnologic

Parlamentul European refuză un aditiv alimentar periculos

Sănătate 20 Mai 2010 / 00:00 420 accesări

Parlamentul European a blocat autorizarea la nivel european a utilizării trombinei bovine şi/sau porcine ca aditiv alimentar, considerând că există riscul ca bucăţile de carne reconstituite prin folosirea acestei enzime să ducă în eroare consumatorii şi să prezinte potenţial de infectare cu bacterii. Trombina este o enzimă derivată din părţi comestibile ale animalelor, care poate fi folosită pentru a uni bucăţi de carne separate într-un singur produs. Deputaţii au afirmat că astfel de produse de carne reconstituite presupun un risc foarte mare de a induce în eroare consumatorii. Comisia Europeană propusese includerea trombinei bovine şi/sau porcine pe o listă a aditivilor alimentari care pot fi utilizaţi în UE. Totuşi, deputaţii au blocat această propunere, aprobând o rezoluţie prezentată de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară cu 370 voturi pentru, 262 împotrivă şi 32 abţineri şi exersându-şi astfel dreptul de veto conform aşa-numitei \"proceduri de reglementare cu control\". Autorităţile statelor membre pot decide la nivel naţional dacă autorizează utilizarea trombinei în alimente ca \"adjuvant tehnologic\". Propunerea Comisiei era destinată a clarifica dacă trombina este un aditiv alimentar care ar trebui supusă reglementărilor la nivel european. Conform legislaţiei UE, un aditiv alimentar poate fi autorizat în UE numai dacă aduce beneficii consumatorilor şi nu îi induce în eroare. Conform propunerii Comisiei, produsele din carne reconstituite prin folosirea trombinei ar trebui să poarte informaţia \"bucăţi de carne combinate\" în apropierea denumirii sale comerciale şi nu ar putea fi folosite în produsele servite în restaurante. Cu toate acestea, deputaţii consideră că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a asigura consumatorilor o protecţie adecvată. Parlamentul subliniază, de asemenea, riscurile mari de infectare cu bacterii patogene, ţinând cont de faptul că procesul de unire a mai multor bucăţi de carne măreşte semnificativ suprafaţa utilizată şi că acest proces se poate derula la rece, fără adaos de sare şi fără nici un fel de proces de încălzire ulterior.



12