Parlamentul European va organiza o dezbatere despre protestele din 10 august

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parlamentul European va organiza o dezbatere despre protestele din 10 august

Externe 07 Septembrie 2018 / 18:30 596 accesări

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunţat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan. De regulă, la astfel de discuţii poate participa şi premierul ţării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă. Până la momentul difuzării acestei ştiri, Guvernul nu a anunţat dacă prim-ministrul a primit vreo invitaţie de participare la dezbaterea din Parlamentul European sau dacă va fi prezentă acolo din proprie iniţiativă.

„Vă confirm că în prima săptămână din luna octombrie va avea loc o dezbatere despre statul de drept din România în plenul Parlamentului European. Acesta este singurul lucru stabilit până la acest moment despre acea dezbatere. Detaliile dezbaterii urmează a fi stabilite la următoarea conferinţă a preşedinţilor de grupuri parlamentare pe 13 septembrie. Cel mai important este ceea ce va avea de spus Comisia Europeană în dezbatere despre statul de drept din România, deoarece Comisia Europeană este gardianul tratatelor europene şi poate oferi o evaluare obiectivă. Aceasta este doar una din dezbaterile ce vor avea loc despre România în perioada următoare. În Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentul European (LIBE) va avea loc curând o dezbatere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situaţia din România”, arată eurodeputatul Siegfried Mureşan, într-o postare joi pe Facebook.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European.

Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat, până în prezent, 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.

„În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 3 septembrie 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 770”, potrivit Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul PÎCCJ.

Pe de altă parte, procurorii efectuează cercetări după ce 62 de jandarmi au spus că au fost agresaţi la mitingul din 10 august, deşi nu fiecare a depus plângere, fiind înregistrate mai multe sesizări colective, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii parchetului, care au reunit cauzele într-un singur dosar.



12