Parlamentul, în sesiune extraordinară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Convocare

Parlamentul, în sesiune extraordinară

Politică 18 Iulie 2012 / 00:00 365 accesări

ARMONIZARE Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-au reunit, ieri, în şedinţă, pentru a stabili ordinele de zi ale sesiunilor extraordinare care vor avea loc în această săptămână, dar şi pentru a lua în discuţie o serie de legi care au făcut obiectul unor neînţelegeri între Parlament şi Curtea Constituţională a României (CCR). În această idee, atât deputaţii, cât şi senatorii, au abordat în şedinţele Birourilor Permanente legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii, care reglementează atribuţiile Curţii Constituţionale. Discuţiile pe această lege au venit după ce magistraţii CCR au decis că este neconstituţională modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR, modificare prin care hotărârile Parlamentului nu mai puteau fi supuse controlului de constituţionalitate. Drept urmare, parlamentarii au dorit acum să armonizeze această lege, adică să dea dreptul CCR să controleze doar legile care afectează constituţionalitatea. În acest sens, Comisia juridică a aprobat modificarea OUG privind CCR în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.

PRAG ELIMINAT? Profitând de reuniunile aleşilor, senatorul liberal Ioan Ghişe a propus, ieri, în Comisia Juridică, două amendamente la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind organizarea referendumului. Primul amendament s-a referit la faptul că referendumul ar trebui să se desfăşoare pe parcursul a două zile, în weekend, iar cel de-al doilea a făcut referire la eliminarea pragului de prezenţă. „Guvernul va lua măsuri pentru a crea condiţiile necesare exercitării dreptului de participare la referendum a tuturor cetăţenilor români cu drept de vot din ţară şi străinătate, eliminând obligativitatea prezentării a 50% plus unu din persoanele prezente pe listele electorale, pentru validarea referendumului”, se arătă în propunerea lui Ghişe. În susţinerea sa, liberalul a spus: „Comisia de la Veneţia, în articolul 7 al Codului de bune practici în materie de referendum, nu recomandă un cvorum de participare la referendum, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu cei care nu sunt de acord”. Însă, ambele amendamente ale lui Ghişe au fost respinse de Comisia juridică din Senat, comisie care este dominată de aleşi ai PDL.

ZI PLINĂ Totuşi, amendamentele respinse ieri pot fi, totuşi, supuse dezbaterii şi votului, în plenul Senatului de miercuri. În acest sens, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a declarat, în ceea ce priveşte amendamentele respinse de comisie privind eliminarea pragului de prezenţă şi două zile de scrutin, că plenul Senatului este suveran în a stabili cum se va desfăşura referendumul. În plus, preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat că, în urma unei discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, plenul Senatului şi plenul Camerei se vor întâlni de câte două ori, dimineaţă şi după-amiază, pentru legea referendumului şi legea de organizare a CCR. Filip a precizat că OUG pe legea referendumului trebuie pusă în acord cu legea promulgată de preşedintele interimar Crin Antonescu.

PROGRAM PRELUNGIT În altă ordine de idei, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a spus că în această sesiune extraordinară va fi reglementată extinderea intervalului orar pentru votarea la referendum, cel mai probabil între orele 7.00 şi 23.00. „Da, există o intenţie de modificare a orarului şi cred că aceasta este corectă pentru că Constituţia ne spune să creăm condiţii cetăţenilor pentru a-şi exprima un drept constituţional, acela de a vota. Probabil tot prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă, prin lege va fi adusă o asemenea modificare pentru a lărgi intervalul orar”, a spus Duşa. Conform reglementărilor actuale, programul de votare este între orele 08.00 şi 20.00.

Tatian IORGA



12