Parlamentul Marii Britanii a aprobat, miercuri seară, planul detaliat al Guvernului Theresa May de a declanşa, probabil în martie, procedura de scoatere a ţării din Uniunea Europeană şi mandatul de negociere a condiţiilor Brexit.
Planul prezentat de premierul conservator Theresa May pentru declanşarea procedurii Brexit prin activarea clauzei prevăzute în Articolul 50 al Tratatului Lisabona a fost aprobat cu 494 de voturi pentru şi 122 împotrivă.
În urmă cu exact o săptămână, Parlamentul britanic acordase, în primă lectură, votul general privind posibilitatea implementării planului de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mandatul detaliat şi definitivat prin care Guvernul Theresa May va negocia cu Uniunea Europeană a fost aprobat miercuri.
De acum înainte, Parlamentul britanic se va concentra pe modalităţile de reinstituire a legislaţiei actualizate pe care Marea Britanie o avea independent de codul legal al Uniunii Europene.
Premierul Theresa May a semnalat că ar putea declanşa în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Negocierile vor dura cel mult doi ani de la invocarea clauzei de ieşire din UE prin activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona.
Proiectul de lege trimis de Guvern spre aprobare Parlamentului are următorul conţinut:
"Lege care va conferi premierului prerogativa de a transmite, în virtutea Articolului 50 (2) al Tratatului UE, intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE.
(1) Premierul poate notifica, în virtutea Articolului 50(2) al Tratatului Uniunii Europene, intenţia retragerii din UE;
(2) Această secţiune are efect indiferent de prevederile Tratatului privind aderarea la Comunitatea Europeană din 1972 şi oricărei alte legi".
Dezbaterea parlamentară de miercuri seară a fost una tensionată. Un deputat din Partidul Laburist, Clive Lewis, a demisionat din formaţiunea de opoziţie argumentând că nu poate vota în favoarea Brexit.