PUTEREA, DOAR LAUDE În această sesiune legislativă, deşi Senatul a adoptat legi importante, relaţia dintre reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei nu a fost întotdeauna una uşoară şi din pricina majorităţii fragile, dar şi a unor evenimente care au intervenit pe parcursul sesiunii, cum a fost schimbarea preşedintelui acestui for legislativ. Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, pentru o agenţie de presă, că, de cele mai multe ori, în opinia sa, „guvernanţii împing lucrurile într-o direcţie şi Opoziţia vrea să convingă pe toată lumea că direcţia respectivă este greşită”. „A fost un an bogat în ce priveşte proiectele care vizează reforma şi restructurarea sistemului public. S-au adoptat Codul Penal, Codul Civil, Codul Muncii, Legea asistenţei sociale, Legea Educaţiei. Au fost adoptate legi importante în ce priveşte funcţionarea Justiţiei şi evaluarea noastră în rapoartele de ţară prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cum ar fi promovarea şi verificarea magistraţilor, confiscarea extinsă”, a spus Rădulescu.
PRESIUNE LA SENAT Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a susţinut, la rândul său, că majoritatea fragilă de la Senat a permis Opoziţiei să respingă anumite proiecte ale Puterii sau să grăbească adoptarea propriilor proiecte de legi atunci când prezenţa senatorilor Puterii la şedinţele de plen a fost una scăzută. „Atunci când Puterea nu s-a mobilizat noi am putut ori să respingem anumite proiecte de lege care nu întruneau condiţiile minime necesare pentru a fi promovate sau ne-am putut promova proiectele noastre. Din acest punct de vedere trebuie să ne asumăm bărbăteşte situaţia în care suntem, în Opoziţie”, a spus Sârbu. Acesta a adăugat că senatorii PSD nu îşi fac iluzii că situaţia s-ar putea schimba începând din sesiunea viitoare.
PARLAMENTUL, CA DECOR Şi liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a susţinut că Executivul nu acordă importanţa cuvenită instituţiei Parlamentului, acesta devenind doar „un fel de ghişeu, unde Guvernul şi-a angajat răspunderea şi a depus ordonanţe de urgenţă”. „Din păcate, şi în acest an Puterea s-a manifestat faţă de cea mai importantă instituţie a ţării, care este Parlamentul, într-o manieră care nu prea are legătură cu principiile democraţiei. Parlamentul a continuat să nu fie o tribună de dezbatere politică, ci una a disputelor sterile şi fără principii. Niciun proiect de lege important al Opoziţiei nu a trecut. În proporţie de peste 95%, toate proiectele parlamentarilor au fost respinse la propunerea Guvernului. Este încă o dovadă asupra importanţei pe care o dă Guvernul în ansamblul său, şi primul ministru, Parlamentului României”, a afirmat Haşotti.