Parlamentul moldovean a ratificat ieri, cu 59 de voturi, Acordul de Asociere cu UE semnat la 27 iunie, la Bruxelles, de premierul Iurie Leancă şi liderii celor 28 de state europene. Împotriva ratificării documentului au votat Grigore Petrenco, de la Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), singurul comunist care a participat la această sesiune, dar şi trei deputaţi din grupul parlamentar al socialiştilor conduşi de Igor Dodon.
Premierul Iurie Leancă a subliniat, într-un discurs susţinut în Parlament, că toate prevederile Acordului de Asociere corespund pe deplin înţelegerilor încheiate de Chişinău cu ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), inclusiv referitor la libertatea comerţului şi a circulaţiei. La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că, după ratificarea acordului, următorul pas este obţinerea unei perspective clare de aderare la UE. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a afirmat însă că ”ratificarea acordului este o trădare de stat, iar prin semnarea documentului, ţara îşi pierde suveranitatea”. După ratificarea acordului cu UE, liderii coaliţiei de guvernare de la Chişinău au ţinut discursuri în faţa celor câteva mii de cetăţeni din faţa Parlamentului, care au participat la o manifestaţie de susţinere a procesului de integrare europeană a ţării. Parlamentul de la Chişinău s-a reunit ieri într-o şedinţă plenară considerată istorică, pentru a ratifica acordul. Documentul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de Parlamentele celor 28 de state UE şi aprobat de PE.
REGULAMENT SPECIAL Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea funcţiona, din 1 septembrie, în baza unui regulament special, stabilit de Chişinău şi Tiraspol, a declarat, ieri, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov. Reprezentantul special al preşedintelui OSCE, Radojko Bogojevic, a declarat, la rândul său, că regulamentul trebuie elaborat până în septembrie. ”Problema şcolilor cu predare în limba română este una acută. Vreau să vin cu un imbold ca soluţia să fie găsită până în luna septembrie, pentru ca activitatea şcolară din regiune să nu fie afectată de deciziile politice”, a afirmat Radojko Bogojevic.
Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au denunţat, în mai multe rânduri, presiunile politice din partea autorităţilor separatiste, care au avut loc în pofida avertismentelor Chişinăului şi ale organizaţiilor internaţionale. În replică, autorităţile separatiste de la Tiraspol au afirmat că şcolile cu predare în limba română din regiune ar funcţiona, în anumite privinţe, ilegal. Pe de altă parte, reprezentantul preşedinţiei OSCE, Radojko Bogojevic, a îndemnat Tiraspolul să nu se autoizoleze, în condiţiile semnării de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE, şi să găsească o cale de adaptare la noile realităţi economice pentru a proteja oamenii de afaceri din regiunea transnistreană.
”Acordul de Asociere semnat de R. Moldova cu UE este ilogic şi încalcă drepturile fundamentale ale locuitorilor Transnistriei”, a afirmat, ieri, vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, afirmând că Moscova intenţionează să acorde susţinere totală regiunii separatiste moldovene.