Parlamentul moldovean a votat Tratatul de frontieră cu România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parlamentul moldovean a votat Tratatul de frontieră cu România

Externe 28 Iunie 2013 / 00:00 480 accesări

Parlamentul R. Moldova a votat ieri, în primă lectură, Tratatul cu România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti. Proiectul a provocat dezbateri aprinse în Parlament, după ce opoziţia comunistă a invocat faptul că acest document urma să fie semnat doar după ce R. Moldova şi România adoptau aşa-numitul Tratat de bază şi Acordul privind demarcarea frontierei. Comuniştii au invocat şi faptul că ratificarea celor două documente ar provoca şi mai multe disensiuni în regiunea transnistreană a ţării. De asemenea, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a contestat legalitatea tratatului, deoarece a fost semnat de ex-premierul Vlad Filat, în timp ce doar preşedintele ţării ar avea dreptul să semneze tratate internaţionale. Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a precizat că frontiera dintre cele două state a fost demarcată încă din perioada sovietică.

Tratatul dintre România şi R. Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti, de fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi, şi de fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat. Semnarea tratatului a provocat scandal la Chişinău, atât din partea opoziţiei comuniste, cât şi din partea unor partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană. Fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că documentul a fost semnat de Filat cu încălcarea normelor de procedură. Tratatul este un document tehnic, care reglementează modalitatea de realizare pe teren a marcării frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, desfăşurarea unor activităţi precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului de frontieră, cum ar fi trecerea nepermisă a graniţei sau deteriorarea semnelor de frontieră etc.

Pentru îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din tratat, părţile vor constitui o comisie mixtă pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră. Parlamentul urmează să voteze tratatul şi în a doua lectură, pentru a putea fi considerat ratificat.



12