Parlamentul turc a adoptat, ieri, o moţiune depusă de Guvern care autorizează armata să desfăşoare, dacă este necesar, operaţiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci. Imediat ce şedinţa parlamentară s-a încheiat, vicepremierul turc, Besir Atalay, s-a grăbit să precizeze că Siria a prezentat scuze Turciei, după omorârea civililor turci. Autorizaţia votată ieri permite Guvernului, timp de un an, să ordone operaţiuni armate în Siria. ”Activităţile ostile care vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar şi pot ameninţa securitatea noastră naţională”, justifică textul. Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară în exterior trebuie autorizată în prealabil de Parlament.
IPOTEZĂ Autorizaţia de a desfăşura operaţiuni militare în Siria urmăreşte să descurajeze Siria să continue atacurile împotriva Turciei, care vrea să evite o escaladare a situaţiei, ce ar putea duce la un război cu vecinul său. Abia digerată pierderea unuia dintre avioanele sale de luptă, doborât în iunie de apărarea antiaeriană siriană, tirurile siriene lansate miercuri asupra localităţii de frontieră Akçakale, care au provocat moartea a cinci civili, au dat alarma unei riposte pentru Ankara împotriva regimului sirian. Armata turcă a trecut la acţiune şi a bombardat sporadic, începând de miercuri, poziţiile armatei siriene din jurul postului de frontieră Tall al-Abyad. ”Ceea ce s-a întâmplat are potenţialul de a degenera într-un conflict internaţional. Trebuie să vedem ce se va întâmpla la nivelul NATO\", a apreciat Riad Kahwaji, de la Institutul de Analiză Militară pentru Orientul Mijlociu şi Golful Persic (Inegma). ”Premierul turc nu vrea să joace cartea escaladării militare. Este vorba mai întâi de a descuraja, Turcia nu pleacă la război”, a mai declarat Kahwaji. Şi mai mulţi oficiali din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la putere au respins retorica beligerantă exprimată ieri de unele titluri din presa turcă. De la începutul ostilităţilor în Siria, în martie 2011, opinia publică turcă se opune unei intervenţii în Siria. Un sondaj publicat ieri de cotidianul ”Hürriyet” a confirmat că 62% dintre turci se opun textului dezbătut şi aprobat ieri de Parlament. Chiar dacă şi-a consolidat prezenţa la frontiera cu Siria, în ultimele luni, armata turcă a rămas prudentă, până în prezent.
CONDAMNĂRI ”UE condamnă ferm tirurile armatei siriene asupra satului turcesc Akçakale şi cere tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere”, a afirmat reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. Ea le-a cerut autorităţilor siriene să pună capăt imediat violenţelor şi să respecte suveranitatea şi integralitatea teritorială a tuturor ţărilor vecine. La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că ”autorităţile siriene au asigurat Rusia că bombardamentul din Turcia a fost un incident tragic”. SUA au condamnat agresiunea siriană împotriva Turciei şi au îndemnat toate ţările să-i ceară preşedintelui Bashar al-Assad să părăsească puterea. La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat ”acţiunile agresive ale Siriei împotriva Turciei, care pun în pericol securitatea regională şi a NATO, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept internaţional”. ”În calitate de membru NATO, România manifestă întreaga solidaritate cu Turcia, exprimând compasiune faţă de victime şi familiile lor. România a sprijinit adoptarea declaraţiei Consiliului NATO din 3 octombrie 2012, solicitând încetarea imediată a oricăror acţiuni agresive împotriva unui aliat”, se mai arată în comunicatul MAE.
VICTIME Ieri dimineaţă, 18 membri ai Gărzii Republicane au fost ucişi la Qoudssaya, o suburbie la vest de Damasc, într-o explozie urmată de schimburi de focuri de armă. Armata a lansat, miercuri, o ofensivă majoră la Qoudssaya, desfăşurând un număr considerabil de trupe. În ultimele săptămâni, armata a desfăşurat o importantă operaţiune pentru a încerca să-i alunge pe rebeli din provincia Damasc.