Parlamentul ungar l-a ales, marţi, prin intermediul unei moţiuni de cenzură constructive, pe ministrul Economiei, Gordon Bajnai, neafiliat politic, în funcţia de prim-ministru, în locul socialistului Ferenc Gyurcsany, care a demisionat în martie. Deputaţii au votat marţi după-amiază această moţiune, depusă săptămîna trecută, de către parlamentarii socialişti. Susţinut de socialişti (188 de voturi) şi liberali (19), Gordon Bajnai, în vîrstă de 41 de ani, va conduce un Guvern de experţi, ai cărui membri i-a prezentat marţi. Moţiunea de cenzură constructivă, practică împrumutată din Constituţia germană, permite schimbarea rapidă a premierului, fără a se recurge la alegeri anticipate, al căror rezultat ar fi dezastruos pentru socialişti şi liberali, potrivit ultimelor sondaje.
Ferenc Gyurcsany şi-a anunţat demisia la 21 martie, nemaifiind susţinut de majoritatea parlamentară, pentru reformele sale nepopulare, pe fondul crizei economice. Ungaria este una dintre ţările Europei de Est cele mai afectate de recesiunea mondială. În toamna lui 2008, ţara a împrumutat 20 de miliarde de euro de la instituţii financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială, UE şi BCE) şi s-a angajat în schimb să-şi reducă cheltuielile. Premierul ungar desemnat, Gordon Bajnai, şi-a prezentat Guvernul de criză, din care vor face parte şase noi miniştri, toţi experţi recunoscuţi în domeniile lor. \" Gordon Bajnai a înlocuit miniştri-cheie în Guvern. La Finanţe, el l-a numit pe Peter Oszko, directorul filialei ungare a cabinetului american de analiză financiară Deloitte, în timp ce portofoliul Economiei i-a revenit expertului în tehnologia informaţiei Tamas Vahl, iar cel al Afacerilor Externe lui Peter Balazs, care a fost primul comisar european al Ungariei la Bruxelles. ”Un an, un guvern, un forinţ”, a declarat Bajnai. Acest Guvern de criză va avea un mandat de doar un an, pînă la alegerile legislative din primăvara lui 2010 şi va avea un salariu simbolic de un forinţ (0,003 euro).
Organizaţiile neguvernamentale apropiate de opoziţie au organizat o manifestaţie, începînd cu ora 13.00, ora României, în faţa Parlamentului, pentru a cere un nou scrutin. Între 1.200 şi 1.300 de protestatari care cereau organizarea de alegeri anticipate s-au adunat, marţi, în piaţa din faţa sediului Parlamentului din Budapesta. Un dispozitiv de poliţie a dispersat protestatarii pe străzile din apropierea Parlamentului, după ce i-a îndemnat să părăsească piaţa. Poliţiştii au reţinut mai mulţi protestatari care au refuzat să plece. Membrii mişcării paramilitare Garda Maghiară s-au numărat printre demonstranţii care au huiduit, au rostit sloganuri şi au afişat pancarte, în timp ce parlamentarii se pregăteau să intre în sediul instituţiei. Unităţi de poliţie şi zece maşini de poliţie au fost trimise la Parlament.
Două bombe incendiare au fost lansate, marţi, asupra birourilor Partidului Socialist, de guvernămînt, potrivit unui oficial local al partidului, Balazs Gora. Bombele incendiare au provocat pagube minore birourilor Partidului Socialist din oraşele Keszthely şi Nagykanizsa din vestul Ungariei. Balazs Gora a declarat că autorii necunoscuţi au aruncat, de asemenea, o cărămidă în uşa sediului din Keszthely, iar un ştreang şi o scrisoare au fost găsite pe hol. Incidentul a fost anunţat de şoferii de taxi din zonă, la ora locală 07.00. Un atac similar a avut loc şi în oraşul Nagykanizsa. Oficialii locali au declarat că atacurile, care au avut loc în jurul orei locale 01.00, au fost probabil coordonate. La sfîrşitul săptămînii trecute, poliţia a arestat membrii unei reţele care fabrica bombe care opera în regiunea Pest, unde au fost descoperite bombe şi materialele necesare în producerea acestora, precum şi mai multe arme.