BUM! Camera de Comerț și Industrie București (CCIB), președintele instituției, Sorin Dimitriu, consilierul său, directorul general și directorul economic au fost trimiși în judecată pentru accesare frauduloasă de fonduri europene la mai multe proiecte POSDRU și abuz în serviciu. Mai exact, CCIR a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru două infracţiuni concurente împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea de documente false, inexacte sau incomplete, care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave. Totodată, preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, va fi judecat pentru constituire de grup infracţional organizat, folosire a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unei societăți fără scop patrimonial în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase pentru terți, trei infracţiuni de abuz în serviciu şi una împotriva intereselor financiare ale UE. Consilierul său, Gabriela Dimitriu, directorul general al Camerei, Gabriel Mihuț, și directorul economic, Laurenția Vasilescu, sunt vizați de DNA pentru fapte similare. Procurorii arată că inculpații „au conceput, organizat și pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de-o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de alta, spolierea angajaţilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obținute din activitatea prestată în cadrul proiectelor, prin simularea unei aşa-zise "sponsorizări" către instituţia angajatoare; sumele astfel rezultate erau cheltuite după bunul plac de către conducerea Camerei“.
„SPONSORIZĂRI“ Cercetările din dosar au vizat fapte săvârșite în perioada 2010 - 2012, când CCIB a derulat mai multe proiecte finanțate din bani europeni, în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Procurorii anticorupţie mai acuză conducerea CCIB că a implicat 48 dintre cei 58 de angajaţi ai instituţiei în proiectele respective şi i-a determinat să semneze contracte de tip „sponsorizare“, prin care ei trebuiau să dea CCIB între 30 şi 70% din veniturile salariale. Astfel, CCIB ar fi încasat, în perioada septembrie 2010 - martie 2012, sponsorizări în valoare de 4.015.334,42 lei, din care 43.373,07 lei de la persoane juridice și 3.970.741 de lei de la persoane fizice, în principal angajați. „Banii erau folosiți de inculpații Sorin Dimitriu și Gabriel Mihuţ nu pentru sponsorizări, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra căruia dețineau controlul“, potrivit DNA.
ATENȚII PENTRU VLASOV Ba mai mult, Dimitriu folosea „sponsorizările“ luate forțat de la angajați ca să-l plătească pe fostul președinte al CCIR Mihail Vlasov (care se află acum în mâinile Justiției pentru luare de mită și trafic de influență), printr-un presupus contract de asistență juridică, cu un onorariu exorbitant - într-o singură lună, la „craiul“ Vlasov ajungea o sumă egală cu salariile a aproape 50 de salariați din Cameră!!! Astfel, notează DNA, în decembrie 2010, sponsorizările angajaților s-au ridicat la 209.065 lei, iar din total, 110.000 lei au fost depuși într-un cont bancar cu explicația „încasări diverse“ - „Din acest cont a fost virată suma de 107.492,50 lei către Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov“. Nu în ultimul rând, procurorii au stabilit că CCIB a prezentat declarații false pentru două proiecte finanțate din fonduri europene, „care nu atestau situația financiară reală a instituției“. De fapt și de drept, Camera avea datorii la stat și nu s-ar fi calificat în etapa următoare a proiectelor. În prima fază a anchetei, procurorii au indisponibilizat mai multe bunuri ale inculpaților și au pus sechestru pe trei imobile ale CCIB, un imobil și un autoturism ale lui Sorin Dimitriu și un imobil al lui Gabriel Mihuț. Dosarul va fi judecat la Tribunalul București.