Nu peste mult timp, locuitorii judeţului nostru vor uita că cel mai bun medic este „trenul spre Bucureşti”, ca urmare a procesului de dezvoltare a Sănătăţii locale, a parteneriatelor de colaborare cu marile spitale din Bucureşti, dar şi din ţară. Ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, cel care a avut iniţiativa să aducă „greutate” Sănătăţii locale, după numeroasele semnale negative din partea constănţenilor, a fost semnat un prim asemenea parteneriat de colaborare, între renumitul Spital de Urgenţă Floreasca din capitală (unitate sanitară cunoscută pentru reuşitele sale în domeniul medical, atât în ţară cât şi în străinătate) şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Este primul parteneriat pe care conducerea Spitalului Floreasca îl semnează cu un spital din România.
SCHIMB DE EXPERIENŢĂ. Mai exact, cadre medicale din cadrul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, atât medici, cât şi asistenţi medicali, vor avea ocazia să meargă la specializare în Spitalul din Floreasca, iar medicii de la unitatea din capitală se vor afla la Constanţa pentru a pune bazele unor tehnici medicale necunoscute, deocamdată, de specialiştii de la noi. Cheltuielile medicilor cu cazarea şi deplasarea vor fi asigurate de către CJC. „Cu toţii urmărim creşterea actului medical, cu toţii dorim ca populaţia judeţului nostru să nu mai apeleze, chiar şi pentru mici intervenţii, la medicii din capitală, dar şi din restul ţării. Toate aceste colaborări vor aduce numai beneficii pacienţilor”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. La rândul său, managerul Spitalului Floreasca, prof. univ. dr. Radu Alexandru Macovei, cel care s-a arătat deschis unei asemenea colaborări încă de la bun început, a explicat că, în orice moment, medicii de la unitatea sanitară pe care o conduce pot arăta tehnici medicale moderne colegilor de la Constanţa şi prin intermediul telemedicinei, o metodă folosită frecvent în spitalele din străinătate. „Avem posibilitatea să lucrăm şi noi cu tehnica telemedicinei”, asigură managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână.
ÎN AJUTORUL BOLNAVILOR CU HEMORAGII DIGESTIVE. Prima etapă a protocolului este dedicată specialiştilor în laparoscopia digestivă - cel mai probabil, de luna viitoare, se vor pune baze solide în acest parteneriat. Potrivit managerului, dr. Căpăţână, la SCJU ajung, săptămânal, chiar şi opt – zece pacienţi cu hemoragii digestive superioare, afecţiuni care pun în pericol viaţa bolnavilor dacă nu se intervine în timp util, dar şi corect. „Dacă respectivul medic nu stăpâneşte bine ceea ce trebuie făcut în aceste cazuri, se poate să omoare pacientul”, spune dr. Căpăţână. S-a avut în vedere numărul mare de bolnavi care sunt expuşi riscului, motiv pentru care s-a dorit, pentru început, o stăpânire perfectă a specialităţii din partea personalului medical.
MEDICI RECEPTIVI. Cei mai mulţi medici ai SCJU s-au arătat receptivi la acest tip de schimb de experienţă, salutând iniţiativa preşedintelui CJC. „Există însă şi o oarecare rezistenţă din partea unor colegi, dar cred că, încet – încet, lucrurile se vor rezolva, mai ales că scopul este unul comun: creşterea calităţii actului medical”, a precizat dr. Căpăţână. În rest, dorinţa medicilor este de a se perfecţiona în permanenţă, doar aşa putând să apară şi progresele medicale. Dr. Avram Mihnea, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului „Floreasca”, a spus că dacă vrei neapărat să faci ceva în domeniu trebuie să nu te opreşti, ci să cauţi să te specializezi încontinuu. De exemplu, medicul bucureştean a precizat că a avut ocazia să se specializeze în profesia sa atât în spitalele din străinătate, cât şi în cele din România.
SCHIMB DE EXPERIENŢĂ PE MAI MULTE SPECIALITĂŢI. Preşedintele CJC a declarat că schimbul de experienţă nu se va opri aici şi că are în plan o dezvoltare şi a specialităţilor chirurgie cardiovasculară, chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie, chirurgie plastică, dar nu numai. “În urma analizelor făcute, am constatat că, în prezent, avem nevoie, de urgenţă, de cel puţin 15 specialişti pe toate domeniile”, a mai spus Constantinescu.