Delegaţia de specialişti din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Naţională, care a efectuat, săptămîna trecută, o excursie de documentare în Asia Mică, a revenit, în acest weekend, la Constanţa. Potrivit directorului instituţiei muzeale, dr. Constantin Chera, care s-a numărat printre membrii echipajului, au fost vizitate muzee, cetăţi şi şantiere arheologice importante din Turcia, fiind parcurşi, cu microbuzul aflat la dispoziţia delegaţiei, aprox. 4.500 de kilometri. Dr. Constantin Chera a precizat că aceasta a fost o primă expediţie documentară a specialiştilor instituţiei muzeale de la malul mării, deplasarea pe coasta egeeană a Turciei fiind realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, care a aprobat acordarea sumei necesare, în valoare de 2.000 de euro, acoperită de veniturile extrabugetare ale muzeului.
Expediţia s-a desfăşurat pe parcursul a opt zile şi s-a concretizat în stabilirea unor legături cu diverşi responsabili ai siturilor vizitate, precum şi a unei colaborări cu Muzeul de la Bodrum – vechiul Halikarnas, în privinţa cercetării arheologice submarine. Conform spuselor directorului muzeului constănţean, dr. Constantin Chera, este vorba despre un parteneriat în cadrul unui proiect care să cuprindă şi cercetarea litoralului românesc, proiect în care mai sînt implicate, în momentul de faţă, instituţii muzeale din Italia, Serbia şi Bulgaria. Mai exact, colaborarea presupune identificarea unor nave antice, atît în zona costieră a României, cît şi în Marea Mediterană şi în Serbia. Proiectul este în pregătire şi urmează să fie înaintat pentru finanţare la Comunitatea Europeană, în această toamnă sau, cel tîrziu, în primăvara anului viitor. Conducătorii proiectului sînt specialiştii italieni de la Centrul de Formare Profesională din Palermo, cu care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa are încheiată, deja, o colaborare, concretizată într-un stagiu de pregătire în cercetarea submarină, la care au participat, în 2006, doi specialişti ai instituţiei muzeale constănţene (Constantin Chera şi Cătălin Dobrinescu), precum şi în venirea unei delegaţii italiene, în luna iulie a acestui an, pentru evaluarea posibilităţilor de identificare a unor nave antice pe litoralul românesc.
Cu prilejul aceleiaşi excursii de documentare, arheologii din Constanţa au stabilit contacte cu specialiştii care cercetează siturile de la Pergamon, Efes şi Troia, fiind interesaţi mai ales de aflarea unor metode cît mai eficiente de cercetare arheologică. În plus, cercetătorii au realizat, în timpul deplasării, nu mai puţin de 13.000 de fotografii cu obiectivele vizitate. Din echipa care a participat la această deplasare au făcut parte: directorul instituţiei muzeale constănţene, dr. Constantin Chera, arheologii Gheorghe Papuc, Valentina Voinea, Zaharia Covacef, Livia Buzoianu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, dr. Virgil Lungu şi responsabilul muzeului din Hîrşova, Nicolae Constantin.