Participanţii la conferinţa de la Haga au adoptat strategia Obama pentru Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Participanţii la conferinţa de la Haga au adoptat strategia Obama pentru Afganistan

Externe 02 Aprilie 2009 / 00:00 424 accesări

Comunitatea internaţională a adoptat, la Haga, strategia preşedintelui american pentru stabilizarea Afganistanului, afişîndu-şi dorinţa de a învinge rebeliunea Taliban, care a cîştigat teren în ultimii doi ani. Reprezentanţii internaţionali au subliniat că Afganistanul nu ar putea fi stabilizat fără ajutorul vecinilor săi, printre care Iranul, care a manifestat cu această ocazie un început de detensionare a relaţiilor cu SUA. Reuniunea de la Haga a precedat summit-ul NATO de vineri şi sîmbătă, de la frontiera franco-germană, unde Afganistanul va constitui una dintre temele centrale. În comunicatul lor final, cele 80 de ţări şi organizaţii internaţionale reunite la Haga au subliniat „ecesitatea de a consacra urgent mai multă energie Afganistanului şi de a da o direcţie clară angajamentului pentru a susţine poporul afgan în modul cel mai eficient”

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a prezentat noua strategie afgană dezvăluită vineri de preşedintele Obama, accentuîd mai ales principiul unei amnistii pentru luptătorii Taliban care ar renunţa la violenţă şi ar rupe legăturile cu al-Qaida. Această propunere, avansată în 2005 de preşedintele afgan Hamid Karzai, figurează în comunicatul final al conferinţei, pentru prima dată în istoria reuniunilor internaţionale cu privire la Afganistan, după intervenţia militară americană din 2001. Comunicatul reia o altă axă a strategiei Obama împotriva miliţiilor Taliban, subliniind necesitatea „eliminării sanctuarelor al-Qaida şi ale altor reţele teroriste, oriunde ar fi ele”. Expresia „sanctuare ale terorismului” este frecvent folosită de Washington referitor la zonele tribale pakistaneze de la graniţa cu Afganistanul, în mod periodic bombardate de avioane fără pilot, suspectate că ar fi americane. De altfel, ieri, două rachete, probabil americane, au fost lansate împotriva unui centru de instruire al combatanţilor Taliban şi al reţelei al-Qaida din nord-vestul Pakistanului, provocînd moartea a 12 insurgenţi, potrivit unor oficiali ai serviciilor de securitate. Din vara lui 2008, peste 30 de astfel de rachete au vizat zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, unde s-au regrupat luptătorii Taliban afgani şi pakistanezi, precum şi combatanţii care au legături cu al-Qaida.

Participanţii au luat astfel act de degradarea securităţii în ţară, în pofida a şapte ani de angajament internaţional, a unei asistenţe în valoare de miliarde de dolari şi a unei prezenţe de peste 70.000 de militari străini. Apreciind progresele realizate în materie de sănătate şi educaţie, conferinţa a subliniat că „programele de dezvoltare civile sînt la fel de necesare ca şi întăririle militare”. Participanţii s-au angajat să acţioneze pentru a genera creştere economică, în special prin dezvoltarea rurală şi prin programele de luptă împotriva culturii de opiu, Afganistanul fiind de departe primul producător mondial, să acţioneze pentru a ameliora eficacitatea ajutorului şi a susţine buna guvernare, adică lupta împotriva corupţiei.



12