Particularii care îşi închiriază locuinţele turiştilor vor plăti o taxă anuală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De anul viitor

Particularii care îşi închiriază locuinţele turiştilor vor plăti o taxă anuală

Economie 31 August 2007 / 00:00 758 accesări

Şeful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), secretarul de stat Emanoil Neguţ a anunţat, ieri, la Constanţa că proprietarii care închiriază locuinţele turiştilor vor fi obligaţi, începînd din 2008, să plătească o taxă forfetară anuală, calculată la suma totală rezultată din închiriere. Taxa, al cărei cuantum nu a fost încă stabilit, va fi impusă atît proprietarilor de locuinţe de pe litoral, cît şi pensiunilor din staţiunile montane şi alte zone. Neguţ a mai spus că autorităţile locale vor fi responsabile de identificarea persoanelor care închiriază locuinţele în scop turistic, cu ajutorul inspectorilor guvernamentali. \"Vor fi echipe de 1-2 inspectori aflaţi în gară cu bagaje, care vor căuta cazare la particulari. Aceştia se vor legitima în momentul în care observă că proprietarul locuinţei nu eliberează o chitanţă fiscală pentru suma primită\", a spus Neguţ.

Acţiunile de control vor fi precedate de o campanie de informare şi conştientizare a acestor proprietari asupra obligativităţii de autorizare a locuinţelor închiriate în scop turistic. Autorizarea va fi posibilă după ce ministerul de resort va verifica dacă sînt respectate criteriile igienico-sanitare. Taxa va fi impusă şi comercianţilor care nu suportă în prezent decît costul autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii, fără a plăti impozite la bugetul de stat. Şeful DCG a prezentat ca exemplu situaţia persoanelor care plimbă turiştii cu trăsura şi care plătesc doar costul autorizaţiei, nu şi un impozit pentru veniturile astfel obţinute. \"Intenţia noastră nu este să aplicăm amenzi, ci să includem aceste persoane într-un cadru legal, cu suplimentarea veniturilor la buget. Nici 10% din astfel de activităţi comerciale nu este impozitat\", a spus Neguţ, precizînd că propunerea a fost acceptată de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Introducerea taxei face parte dintr-un set de măsuri propuse de şeful Departamentului de Control al Guvernului, după neregulile şi lacunele legislative constatate în urma acţiunilor de control derulate pe litoral, în luna august. Procedurile de aplicare a taxei şi cuantumul acesteia vor fi stabilite după finalizarea raportului de control.

Amenzi duble pentru firmele care pierd, în instanţă, contestarea sancţiunilor

Şeful DCG a mai anunţat că firmele amendate pentru construcţii şi activităţi comerciale ilegale, dar care contestă sancţiunea în instanţă ar putea plăti o amendă dublă faţă de suma aplicată iniţial, dacă hotărîrea judecătorească nu va fi în favoarea acestora. “În cazul în care suma este achitată în timpul acţiunii de control sau în termen de 48 ore, firma poate plăti doar jumătate din minimul amenzii”, a declarat Neguţ.

În plus, pentru fiecare lună de întîrziere la plata amenzii va fi aplicată o penalizare de 10% din sumă, începînd cu data întocmirii actului de control. Toate aceste prevederi fac parte dintr-un set de măsuri propuse de şeful DCG, după neregulile şi lacunele legislative constatate în urma acţiunilor de control derulate pe litoral, în timpul sezonului estival.



12