100 LEI PE NOAPTE. „Puţini oameni. Foarte puţini. Au fost mai multe weekend-uri cu vreme proastă, plus problemele de la BAC”, spune tanti Mariana, care, de dimineaţă până seară, stă cu cheile în mână, la intrarea în staţiunea Mamaia, în aşteptarea turiştilor. Numărul redus al clienţilor nu este însă sngura problemă. „Cei care vin oferă cel mult 30 lei pe noapte. Spun că aşa se cere în Eforie. Puţini sunt cei care acceptă tariful de 100 lei/cameră/noapte”, mai spune femeia. În comparaţie, preţul unei camere de hotel porneşte de la 250 lei şi poate sări de 400 lei/noapte, şi asta în hotelurile din clasa de mijloc. Sunt tarife pe care mulţi turişti nu şi le pot permite, aşa că preferă să se cazeze la particulari. „Alţi turişti pur şi simplu preferă să nu dea atâţia bani pe o cameră de hotel. Fac economie”, adaugă tanti Mariana, în timp ce agită cu spor cheile către maşinile care circulă spre staţiunea Mamaia. Oferta este bogată, cei mai mulţi particulari păzind puncte-cheie din oraş, cum ar fi zona gării şi autogării, bulevardele Aurel Vlaicu şi Mamaia şi capetele staţiunii Mamaia.
2.000 EURO ÎN DOUĂ LUNI. „Oamenii recurg la această variantă pentru că veniturile sunt mici şi pentru că numai vara pot câştiga mai repede nişte bani. Mulţi proprietari încheie contracte pe termen lung cu chiriaşii, în care exclud perioada sezonului estival. Cu alte cuvinte, sunt de acord să închirieze apartamentul pe timp de toamnă, iarnă şi primăvară, singura condiţie fiind ca chiriaşii să elibereze locuinţa pe timp de vară. În două luni de vară, un apartament poate genera venituri de peste 2.000 euro, sumă egală cu cea obţinută în restul de nouă luni. Mulţi dintre ei închiriază chiar locuinţele în care stau, preferând să se mute la rude pe timp de vară”, au declarat, pentru Telegraf, reprezentanţii portalului imobiliari TopEstate.ro.
O PIAŢĂ CU PROBLEME. Ajută sau nu acest fenomen piaţa închirierilor estivale? „Sunt clienţi care vin la mare numai în condiţiile în care apelează la cazare particulară. Ei îşi asumă eventualul disconfort, pentru că economisesc o sumă importantă de bani. De cealaltă parte, sunt români care caută exclusiv serviciile hotelurilor. Ambele segmente sunt însă afectate, iar mulţi români nu îşi permit să ajungă pe litoral, indiferent de costurile de cazare”, mai spun cei de la TopEstate.ro.