Particule de plastic plutesc în Marea Mediterană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Particule de plastic plutesc în Marea Mediterană

Monden 12 Ianuarie 2011 / 00:00 726 accesări

• Poluare masivă • În Marea Mediterană ar putea exista circa 250 de miliarde de microparticule din plastic, arată rezultatele unei expediţii ştiinţifice realizate în 2010, prin programul Mediterranean En-Dangered. Principalul obiectiv al programului, care se va încheia în anul 2013, este de a cuantifica distribuţia poluării cu plastic şi a înţelege mai bine dinamica acesteia în Marea Mediterană. Microparticulele de plastic au dimensiuni mai mici de cinci milimetri şi, în mare parte, sunt invizibile privirii omeneşti. Cercetătorii au prelevat mostre de apă de la o adâncime de 20 de centimetri din 40 de situri localizate în bazinul de nord-vest al Mării Mediterane, în apropiere de apele teritoriale ale Franţei şi Italiei. Circa 90% dintre mostre conţineau particule de plastic. Unele mostre aveau chiar de şase ori mai multe microparticule decât planctonul, ceea ce înseamnă că biomasa marină era dominată de masele plastice. În general, resturile microscopice ce plutesc pe Marea Mediterană conţin 115.000 de particule pe kilometru pătrat, ajungând chiar la 892.000 de particule.

• Impact necunoscut asupra mediului • Concentraţia de resturi de plastic descoperită în Mediterana este similară cu cea măsurată în Oceanul Atlantic sau pe Insula de Gunoaie din Oceanul Pacific, care are o concentraţie enormă de deşeuri de plastic. Totuşi, aceste prime descoperiri ar trebui extrapolate cu anumite rezerve, deoarece zonele din care au fost colectate mostre de apă sunt limitate geografic. Cantitatea de plastic care ar putea fi fabricată în următorii zece ani se va apropia de întreaga producţie a secolului XX. Plasticul este un poluator major al vieţii marine, iar impactul microparticulelor din plastic asupra organismelor şi asupa mediului este încă necunoscut.

Marea Mediterană are o suprafaţă de circa 2,5 milioane de kilometri pătraţi şi o adâncime medie de 1.500 de metri. Peste trei sute de milioane de oameni trăiesc în statele din jurul bazinului Mării Mediterane, în Algeria, Cipru, Egipt, Franţa, Grecia, Italia, Libia, Malta, Maroc, Portugalua, Spania, Tunisia şi Turcia. Este subdivizată în Strâmtoarea Gibraltar, Marea Alboran, între Spania şi Maroc, Marea Balearelor între Spania continentală şi insulele Baleare, Marea Ligurică între Corsica şi Italia continentală, Marea Tireniană între Sardinia, peninsula italiană şi Sicilia, Marea Ionică între Italia, Albania şi Grecia, Marea Adriatică între Italia, Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Albania şi Marea Egee între Grecia şi Turcia.

Taguri articol


12