Particule radioactive în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Particule radioactive în Europa

Monden 18 Noiembrie 2011 / 00:00 368 accesări

O adevărată isterie s-a iscat în mai multe ţări din Europa Centrală, după ce Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat detectarea unor particule cu nivel redus de iod radioactiv 131 în Cehia şi în alte părţi ale Europei, în ultimele săptămâni. Atât oficiali europeni, cât şi specialişti ai AIEA au ţinut să liniştească opinia publică, susţinând că nivelurile de iod 131 depistate nu constituie un risc la adresa sănătăţii publice. Iniţial, sursa a fost identificată drept un laborator din Budapesta al institutului de cercetare şi producţie a izotopilor, Izotop Intezet. Însă, compania maghiară se apără de acuzaţiile formulate împotriva sa şi a reamintit că a anunţat că în ultimele luni, laboratorul său din Csilleberc, lângă Budapesta, a emis în atmosferă o cantitate mai mare decât de obicei de iod 131 radioactiv. Directorul instituţiei a subliniat că aceste emisii nu au reprezentat niciun risc pentru sănătatea publică şi nu ar fi putut provoca nivelul sporit de radioactivitate constatat în spaţiul aerian din Europa Centrală, acum câteva zile. Centrul produce izotopi radioactivi în scopuri medicale, pentru cercetare şi industrie. Scurgerea de iod radioactiv s-a înregistrat în perioada 8 septembrie -16 noiembrie. Urmele, care nu au fost periculoase, au fost depistate în atmosferă în Cehia, Austria, Slovacia, Germania, Suedia, Franţa şi Polonia

Potrivit Izotop Intezet, cantitatea de iod 131 emisă de coşul laboratorului din Csilleberc a crescut în cursul primei jumătăţi a lui 2011, menţinându-se însă sub nivelul maxim admis. Institutul şi-a suspendat producţia de izotopi în vară, pentru lucrări de modernizare a echipamentelor de filtrare şi şi-a reluat activitatea în luna septembrie, dar cantitatea de iod 131 emisă în atmosferă a rămas neschimbată, la acelaşi nivel crescut. Producţia de iod 131 a fost suspendată atunci, din nou, pentru a fi instalate filtre noi. Nivelul de radioactivitate al emisiilor laboratorului a fost de 300 gigabecquereli (GBq) în perioada ianuarie-mai 2011 şi de 324 GBq din septembrie până la jumătatea lui noiembrie. În condiţiile în care limita anuală stabilită de autorităţile medicale este de 1.600 GBq, institutul şi-a folosit doar 39% din cota anuală. Oficialii maghiari au anunţat că nivelul de radioactivitate din Ungaria este normal.

Iodul 131 este folosit în scopuri medicale, în principal pentru examinarea şi tratamentul bolilor glandei tiroide. În UE, această substanţă este produsă doar în Polonia, Olanda, Belgia, Franţa şi Ungaria. Acum şi laboratoarele din celelalte ţări central-europene sunt suspecte.



12