Patru partide pro-occidentale de opoziţie din R.Moldova au anunţat sâmbătă că au format o coaliţie, ceea ce le va oferi suficiente locuri în Parlament pentru a forma Guvernul. Coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană va discuta cu Partidul Comuniştilor despre necesitatea de a se evita o nouă criză politică, dar nu va ceda funcţii în schimbul alegerii noului şef de stat. Liderii celor patru formaţiuni, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, care au semnat sîmbătă în prezenţa presei Declaraţia de constituire a coaliţiei de guvernare, şi-au exprimat poziţia principială de a nu negocia cu comuniştii, ci de a purta un dialog deschis pentru votarea în comun a unui preşedinte, ceea ce constituie piatra de încercare a actualului Parlament. Cele 53 de mandate ale Coaiţiei democratice de guvernare sînt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar numărul de deputaţi este cu opt mai mic decît necesarul pentru a alege un şef de stat. În cazul unui eşec în alegerea preşedintelui şi actualul Parlament va fi dizolvat urmînd ca noi alegeri anticipate să aibă loc anul viitor.
Liderii formaţiunilor democratice au mai dat asigurări că actuala criză social-economică, provocată în mare parte de activitatea de falimentare a guvernării comuniste, poate fi depăşită prin competenţa şi profesionalismul de care dispun membrii celor patru partide. Majoritatea democratică are susţinerea organismelor financiare intenaţionale, susţinere ce ar fi fost sugerată inclusiv prin întîlnirea solicitată de reprezentanţii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi UE.
Declaraţia conţine cinci obiective majore pe care Alianţa pentru Integrare Europeană promite să le realizeze. Primul este restabilirea statului de drept, garantarea respectării drepturilor omului, asigurarea libertăţii mass-media şi reformarea audiovizualului public, eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat prin asigurarea separării efective a puterilor legislativă, executivă şi judecătorească, garantarea independenţei sistemului judecătoresc, reformarea structurilor de forţă în conformitate cu standardele europene. Prioritară este şi investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor din aprilie 2009 prin instituirea unei comisii de anchetă, credibilă şi depolitizată, cu participarea experţilor independenţi şi a reprezentanţilor instituţiilor internaţionale. Un alt obiectiv promis de noua alianţă este integrarea europeană a ţării şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile, semnarea unui acord de asociere cu UE, promovarea parteneriatelor strategice cu SUA şi Rusia, restabilirea şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu România şi Ucraina. Liderii noii coaliţii de la Chişinău au promis că vor elimina vizele pentru cetăţenii români imediat ce vor ajunge la guvernare.