CU „CĂRŢILE” PE MASĂ Se ştie că orice campanie electorală presupune un efort financiar mare pentru partide, iar sursele de finanţare sunt luate la puricat după fiecare scrutin. În general, „portofelul” fiecărei formaţiuni politice se umple cu acele cotizaţii ale membrilor, dar şi cu sponsorizări. Cum anul viitor vor fi alegeri europarlamentare, ceea ce înseamnă alţi bani, altă distracţie, cum se spune, politicienii au început deja să se gândească de unde vor face rost de bani. Liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL, Ilie Sârbu, Marian Neacşu, Puiu Haşotti şi Andrei Gerea, precum şi deputatul social-democrat Mircea Drăghici au găsit o soluţie transparentă. Ei propun, printr-o iniţiativă legislativă, ca partidele să-şi poată finanţa activitatea şi campaniile electorale prin împrumuturi „numai prin acte autentice notariale”. Propunerea lor modifică practic Legea 334/2006, care se referă la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
MODIFICĂRI Printre altele, iniţiativa legislativă prevede că „împrumuturile al căror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate“, respectiv se vor declara în „Monitorul Oficial“. De asemenea, în propunerea legislativă se stipulează că, în anul fiscal în care au loc mai multe alegeri generale şi/sau referendumuri naţionale, donaţiile primite de la o persoană fizică pot fi de până la 400 de salarii de bază minime brute, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electorală sau campanie pentru referendum. În cazul persoanelor juridice, limita este de 1.000 de salarii de bază minime brute. Pentru anul 2013, echivalentul a 400 de salarii minime brute pe ţară este de 280.000 de lei, conform valorii de la 1 ianuarie. Această prevedere introdusă în legea de finanţare a partidelor politice vine în contradicţie cu un ordin al preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente din 2012, care menţiona ca „instrucţiune“ în baza prevederilor legale existente, dar şi a recomandărilor Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), că finanţarea partidelor din împrumuturi este interzisă. De asemenea, iniţiativa legislativă elimină, din datele de identificare ale donatorului sau ale celui care face cotizaţia, obligativitatea publicării în „Monitorul Oficial“ şi a codului numeric personal.
PROPUNERI ŞI CONSULTĂRI Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, spune că modificările nu au fost discutate nici în conducerea PNL, nici în cea a USL. Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a ţinut să precizeze că a semnat în nume personal propunerea legislativă, însă a arătat că, din punctul său de vedere, „decât să vorbim pe ici, pe colo, de bani „negri“, mai bine nişte bani la suprafaţă. Toată lumea se împrumută, mai ales pe vremurile astea. Urmează un an cu două campanii electorale. Noi considerăm că este mult mai bine aşa“. Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru, a declarat că, la momentul consultărilor oficiale asupra propunerilor de modificare a legii privind finanţarea partidelor politice, va insista pentru clarificarea prevederilor propuse în iniţiativa respectivă.