Partidul Comuniştilor a cîştigat alegerile din R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Partidul Comuniştilor a cîştigat alegerile din R. Moldova

Externe 07 Aprilie 2009 / 00:00 428 accesări

Comuniştii moldoveni au obţinut cele 61 de mandate necesare votării viitorului şef al statului, ceea ce reprezenta miza alegerilor legislative desfăşurate duminică, a anunţat, luni, Comisia Electorală Centrală, după centralizarea a 97,62% din procesele-verbale ale secţiilor de vot. Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a obţinut 50% din voturi, ceea ce le asigură, după redistribuire, 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chişinău. În Parlament au mai intrat trei formaţiuni liberale, aflate însă la mare distanţă de scorul obţinut de comunişti. Partidul Liberal, a cărui figură emblematică este Dorin Chirtoacă, are 12,75% din sufragii, ceea ce-i asigură 15 locuri în Parlament. Partidul Liberal Democrat (PLDM) condus de Vladimir Filat a obţinut 12,26% din voturi şi 14 fotolii de parlamentar. Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean are 9,82% din voturi, deci 11 locuri în Parlament.

Scorul neaşteptat de mare al comuniştilor, în comparaţie cu ceea ce prognozau sondajele preelectorale, aproape egalează performanţa electorală din februarie 2001, cînd au venit la putere cu un discurs pro-Rusia, pe fondul unei grave crize economice, cu 50,07% din voturi, ceea ce le-a asigurat 71 de mandate în Parlament, în condiţiile în care numai două formaţiuni de opoziţie reuşiseră atunci să mai intre în Parlament. La alegerile din 2005, cînd au venit cu un discurs pro-european, comuniştii au fost votaţi de 45,98% dintre alegători, ceea ce le-a adus 56 de mandate în Parlament, fiind nevoiţi să încheie o alianţă pentru a-l reconfirma în funcţia de şef al statului pe Vladimir Voronin. Mandatul lui Vladimir Voronin expiră astăzi, dar el poate fi prelungit cu încă două luni, pînă la 7 iunie, însă liderul comunist nu mai are dreptul de a candida pentru un al treilea mandat consecutiv. Deocamdată, comuniştii nu au menţionat numele niciunui posibil candidat pentru a-i succeda lui Voronin. O necunoscută o reprezintă şi rolul ulterior al acestuia în viaţa politică de la Chişinău. Rezultatele definitive ale alegerilor vor fi anunţate de CEC mîine, după primirea fizică a tuturor proceselor-verbale, inclusiv de la secţiile de votare din străinătate.

Mii de protestatari au manifestat în faţa Guvernului din Chişinău

Cîteva mii de persoane - 10.000, conform unor estimări - nemulţumite de rezultatele alegerilor legislative, s-au adunat luni seara în faţa clădirii Guvernului din Piaţa Marii Adunări Naţionale, blocînd circulaţia şi scandînd lozinci anticomuniste şi pro-româneşti. Autorităţile au desfăşurat iniţial un cordon de circa 10-15 poliţişti, care însă nu dădeau semne că ar intenţiona să intervină în vreun fel. Ulterior, efectivele lor au început să sporească. Manifestaţia o are printre organizatori pe ziarista Natalia Moraru - cea care în 2008 a primit interdicţie de a mai intra în Rusia pentru că nemulţumise Moscova prin articolele sale. Anterior, tinerii protestaseră în faţa Preşedinţiei, după ce aprinseseră lumînări în faţa statuii lui Ştefan cel Mare. Un mesaj care circulase luni pe internet îndeamna tinerii să vină cu o lumînare, la ora 18.00, la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt. În acest mod, tinerii îşi propuneau să consemneze 6 aprilie ca fiind o zi de doliu naţional, din cauza rezultatelor alegerilor, care au consfinţit o victorie categorică a comuniştilor. Partidele politice de opoziţie, care anterior anunţaseră proteste de stradă, nu au nicio legătură cu manifestaţia tinerilor, care este o acţiune spontană. Cu toate acestea, unii lideri politici au venit în Piaţă să asiste la cel mai amplu protest înregistrat în ultimii ani la Chişinău.



12