Partidul Democrat american condiţionează trimiterea de noi trupe în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Partidul Democrat american condiţionează trimiterea de noi trupe în Irak

Externe 11 Ianuarie 2007 / 00:00 605 accesări

Cu numai cîteva ore înainte ce preşedintele Bush să îşi anunţe noua strategie pentru Irak, ce presupune printre altele şi o eventuală suplimentare a trupelor americane cu 20.000 de soldaţi, Partidul Democrat care controlează ambele camere ale Congresului Statelor Unite, a introdus în Senat un proiect de lege ce condiţionează trimiterea de noi trupe în Irak de aprobarea Legislativului.

Propunerea a fost făcută de senatorul Edward Kennedy şi prevede că orice suplimentare de trupe în Irak fără acordului Congresului nu va beneficia de fonduri. Senatorul susţine că această iniţiativă va da americanilor ocazia de a-l trage la răspundere pe preşedinte. Totuşi, mulţi democraţi ezită să se implice în chestiuni militare, mai ales că unii comandaţi militari susţin cu fermitate că au nevoie de trupe suplimentare pentru a garanta succesul misiunii din Irak.

Elaborarea unei noi strategii de către preşedintele republican George W. Bush privind războiul din Irak a generat o serie de cereri fie în legătură cu sporirea efectivelor fie cu retragerea lor. O serie de persoane nu au ezitat să-l sfătuiască pe liderul de la Washington să retragă forţele americane din această ţară. Mulţi politicieni şi experţi sînt însă de părere că retragerea americană ar putea conduce la intensificarea violenţelor interconfesionale din Irak, ceea ce ar crea condiţiile necesare pentru declanşarea unui război extins în Orientul Mijlociu şi ar distruge credibilitatea americană în regiune şi ar privilegia o victorie a reţelei al-Qaida în războiul împotriva terorismului. După mai multe săptămîni de analiză, o nouă strategie privind Irakul, despre care un oficial din cadrul Apărării susţine că va prezenta o sporire a efectivelor americane din Irak cu circa 20.000 de militari, majoritatea urmînd să fie desfăşuraţi în capitala Bagdad. Planul cere forţelor irakiene să preia responsabilitatea privind securitatea în toate cele 18 provincii ale ţării, din luna noiembrie.

Anunţarea noii strategii are loc concomitent cu un proces deliccat împotriva a patru militari americani acuzaţi de uciderea a trei deţinuţi irakieni. Unul dintre acuzaţi a pledat, ieri, vinovat în faţa Curtii Marţiale din Kentucky cu privire la acuzaţia de atac armat. Soldatul Juston Graber, în vîrstă de 21 de ani, a pledat însă nevinovat în cazul acuzaţiilor grave formulate la adresa sa. Acesta beneficiază de un acord care îi cere să depună mărturie împotriva celorlaţi coacuzaţi în acest dosar. Cei trei deţinuţi irakieni au fost ucişi la 9 mai în timpul unui raid într-o tabără a insurgenţilor din apropiere de lacul Thar Thar, la sud de Tikrit. Soldaţii americani au declarat că deţinuţii încercau să evadeze şi au fost împuşcaţi, însă procurorii militari au precizat că aceştia fuseseră eliberaţi înainte de a fi ucişi. Ceilalţi acuzaţi de crimă cu premeditare în acest caz, sergentul Raymond Girouard, soldaţii William Hunsaker şi Corey Clagett riscă pedeapsa capitală. Procurorii afirmă că soldatul Juston Graber pare să nu fi participat la schimbul de focuri de arme, însă acesta a ucis ulterior unul dintre bărbaţii răniţi, motivînd că acesta suferea şi nu mai putea fi salvat. Un judecător militar analizează acest caz pentru a stabili sentinţa lui Graber.



12