Partidul Rusia Unită, al premierului Vladimir Putin, va avea majoritate absolută în Duma de Stat, Camera Inferioară a parlamentului rus, urmând să deţină 238 de mandate în acest for, a afirmat, ieri, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov. Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 96% din voturi, formaţiunea lui Putin a obţinut 49,54% din sufragii, însă în urma redistribuirilor, Rusia Unită va avea majoritatea absolută, a estimat Ciorov, invocând... calculele matematice. Majoritatea absolută, formată din 50% +1, constă din 226 de mandate din cele 450 din Duma de stat. ”Astfel, Rusia Unită poate pretinde la 238 de mandate, Partidul Comunist la 92, Rusia Justă la 64 şi Partidul Liberal-Democrat la 56 de locuri de deputat”, a precizat Ciurov. În fosta legislatură, Rusia Unită a deţinut 315 mandate din totalul celor 450, Partidul Comunist - 57, dublându-şi aproape rezultatul în urma scrutinului de duminică, Rusia Justă - 38 şi Partidul Liberal-Democrat - 40 de mandate.
NEREGULI ”Alegerile legislativele din Rusia, câştigate de partidul de guvernământ, au fost marcate de încălcări frecvente în timpul numărării voturilor, inclusiv prin umplerea urnelor”, potrivit unui comunicat difuzat ieri de misiunea de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Potrivit organizaţiei, ”concurenţa politică a fost limitată şi neechitabilă în timpul campaniei”, subliniind, de asemenea, ”lipsa independenţei autorităţilor electorale şi mass-media”. ”În pofida acestor neajunsuri”, remarcă organizaţia cu sediul la Viena, ”alegătorii şi-au putut exercita dreptul de a-şi exprima alegerea”. ”Schimbări sunt necesare pentru ca voinţa poporului să fie respectată”, a spus unul din responsabilii misiunii de observatori OSCE, Petros Efthymiou. ”Am observat în special interferenţa statului la toate nivelurile vieţii politice, lipsa de condiţii necesare unei concurenţe loiale şi absenţa unei mass-media independente”, a mai adăugat el. Mass-media independente şi organizaţia neguvernamentală rusă Golos de monitorizare a alegerilor au semnalat numeroase fraude de-a lungul zilei de duminică, în ziua alegerilor. Comisia Electoral Centrală a Rusiei a indicat însă că nicio fraudă notabilă nu a fost constatată.
HILLARY, ÎNGRIJORATĂ Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, s-a declarat îngrijorată în legătură cu alegerile din Rusia şi a spus că raportul OSCE ridică întrebări. Hillary Clinton a vorbit şi despre rapoartele observatorilor independenţi, care au spus că au fost hărţuiţi şi vizaţi de atacuri informatice. Clinton speră că Moscova va acţiona, la recomandarea observatorilor. ”Poporul rus are dreptul de a-şi face vocea auzită şi voturile numărate”, a subliniat ea.