Partidul prezidenţial PLD-PD, pe panta dezintegrării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Partidul prezidenţial PLD-PD, pe panta dezintegrării

Eveniment 23 Iulie 2008 / 00:00 1263 accesări

Nouă dintre membrii PD-L Constanţa excluşi din partid au prezentat, ieri, o scrisoare deschisă adresată Biroului Naţional Permanent (BPN) al partidului şi preşedintelui Emil Boc, în care informează despre situaţia din organizaţia judeţeană. Dănuţ Moisoiu, Mădălina Popa, Remus Macovei, Mihai Bobe, Alexandru Crăciun, Dan Diaconescu, Vladimir Colteanu, Dumitru Dună şi Mihai Dobrea, semnatarii scrisorii, au solicitat conducerii centrale a partidului să analizeze situaţia actuală din organizaţia judeţeană Constanţa şi să ia măsurile care se impun. „Domnule preşedinte, consideraţi că este normal ca principalii vinovaţi de rezultatele slabe obţinute la alegerile locale - Ion Popescu, Dorel Onaca, Laurenţiu Mironescu şi Elena Udrea - să nu-şi asume responsabilitatea eşecului? Domnule preşedinte, nu credeţi că purtaţi o mare răspundere împreună cu membrii BPN pentru rezultatele de la Constanţa? Aţi participat la lansarea oficială a candidaţilor asistînd la gafele monumentale ale acestora, Dorel Onaca şi Ion Popescu uimind întreaga asistenţă prin declaraţiile lor: “Comanda la mine” şi “Votaţi echipa Mazăre-Popescu”. Dumneavoastră, cei aflaţi în prezidiu, v-aţi amuzat copios de această situaţie, nesesizînd faptul că cei doi erau perdanţi siguri“, se precizează în scrisoarea deschisă trimsă conducerii centrale a PD-L. De asemenea, Dănuţ Moisoiu a declarat că toate acuzaţiile care i s-au adus de către actuala conducere a PD-L Constanţa sînt nefondate. Moisoiu a avertizat că este hotărît să meargă pînă în instanţă pentru a-şi căuta dreptatea şi este dispus să prezinte membrilor Partidului Popular European situaţia actuală din partid. El a mai spus că împreună cu cei excluşi, în cazul în care situaţia lor în partid nu se va schimba, nu vor intra în vreo altă formaţiune politică, dar vor continua să facă politică şi ar putea înfiinţa o nouă formaţiune, al cărei nume ar putea fi PDE (Partidul Democrat Excluşii). Moisoiu a mai spus că nu este vorba de două tabere în partid. „E o gaşcă de zece inşi care vor să pună mîna pe partid şi restul partidului“, a afirmat el. Aşa cum precizam în ediţiile anterioare, situaţia conflictuală de la organizaţia municipală este pe cale să se extindă la nivel judeţean.

Organizaţia Medgidia vrea organizarea unui CCJ

Şi la Medgidia a avut loc, luni seară, o şedinţă a Consiliului de Coordonare Local (CCL), dar care, potrivit spuselor preşedintelui interimar al PD-L Constanţa, Ion Popescu, a fost statutară. În urma şedinţei, Sanda Constantinescu a fost reconfirmată în funcţia de preşedinte al filialei din Medgidia, chiar dacă aceasta îşi depusese demisia după alegeri. Tot în cadrul CCL Medgidia s-a solicitat organizarea unui Consiliu de Coordonare Judeţean (CCJ). Dumitru Moinescu, fostul primar al oraşului, a declarat că este nevoie de un CCJ în care să se analizeze rezultatele alegerilor: „Eu cred că este necesară oragnizarea unui CCJ pentru că organizaţiile din judeţ trebuie să-şi prezinte rapoartele după alegeri. Cine nu doreşte să convoace acest CCJ înseamnă că nu doreşte să facă evaluarea politică a organizaţiei sau nu este în stare să o facă“. Reamintim că, luni, Ion Popescu a declarat că nici nu se gîndeşte să convoace un CCJ, pentru că partidul trebuie să se concentreze pe alegerile parlamentare. Ieri, el a afirmat că nu are cunoştinţă de decizia CCL Medgidia. Potrivit statutului PD-L, „Activitatea dintr-o organizaţie judeţeană se conduce de către un Consiliu de Coordonare Judeţean (CCJ), care se întruneşte semestrial sau ori de cîte ori este nevoie şi care alege un Birou Permanent Judeţean (BPJ)“, am încheiat citatul. Interestant este faptul că BPJ este suveran în ceea ce priveşte convocarea CCJ-ului, indiferent de cîte organizaţii din judeţ solicită acest lucru. De altfel, mai mulţi membri de partid, chiar membri ai noului BPJ, sînt de părere că statutul este prost şi lasă loc de interpretări.

Scenariul prin care PLD urmează să preia PD

Extrapolînd situaţia conflictuală de la Constanţa la nivel naţional, trebuie precizat că războiul se duce, de fapt, la vîrf. Surse din PD-L au declarat că războiul dintre foştii pedişti şi foştii peledişti se răsfrînge asupra membrilor de partid. Aceleaşi surse au trasat un posibil scenariu prin care PD-L ar urma să ajungă pe mîna pelediştilor, prima victimă cu nume în partid urmînd să fie chiar preşedintele Emil Boc, care, şi aşa, acum este un fel de pielea… ursului din pădure. Scenariul prevede ca, indiferent de rezultat, preşedintele Traian Băsescu să-l numească premier, după alegerile parlamentare, pe Theodor Stolojan. Iar acesta ar urma, după alegerile prezidenţiale din 2009, în cazul în care Traian Băsescu ar cîştiga un nou mandat, să preia şefia partidului. Pentru a putea pune în practică acest scenariu, Stolojan este nevoit să-şi impună oamenii la conducerea organizaţiilor judeţene. Dacă acest scenariu ar fi real, acum se înţelege de unde atît devotament al Elenei Udrea pentru Ion Popescu şi gaşca peledită care dictează la Constanţa.



12