Pas decisiv spre eliminarea secretului bancar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pas decisiv spre eliminarea secretului bancar

Monden 24 Februarie 2014 / 00:00 599 accesări

Statele G-20 au convenit să implementeze, până la finalul anului 2015, un standard global de schimb automat de informaţii între autorităţile fiscale, pentru a combate evaziunea fiscală, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Acordul încheiat ieri, la Sydney, reprezintă un pas spre eliminarea secretului bancar aşa cum este cunoscut în prezent.

ADIO PARADISURI FISCALE! Miniştrii Finanţelor şi şefii băncilor centrale din statele G-20, cele mai mari economii dezvoltate şi emergente ale lumii, s-au întâlnit, în weekend, la Sydney. Deciziile privind tehnologiile necesare şi regulamentul detaliat al noului sistem de cooperare între autorităţile fiscale vor fi luate însă la Summitul G-20 din luna septembrie. Noul standard va presupune schimbul automat al informaţiilor colectate de către autorităţile fiscale de la instituţiile financiare din fiecare ţară. Planul vizează în principal împiedicarea strategiilor de evitare a plăţii taxelor utilizate de companii mari, precum Google sau Apple, care transferă profiturile către aşa-numite paradisuri fiscale cu rate reduse de impozitare.

CIRCULAŢIA BANILOR POATE FI PERICULOASĂ Australia, care a găzduit reuniunea G-20, a recomandat băncilor centrale să evite surprizele în desfăşurarea politicii lor monetare, pentru a preveni, pe cât posibil, tulburările în ţările emergente. De altfel, aceasta a fost cea mai mare temere exprimată în cadrul summitului, în contextul în care lideri ai mai multor economii emergente sunt îngrijoraţi de efectele colaterale ale sfârşitului programului de susţinere a economiei de către Rezerva Federală americană (Fed), banca centrală a SUA. Guvernatorul Băncii Centrale indiene, Raghuram Rajan, aprecia încă de la sfârşitul lunii ianuarie că SUA ar trebui să fie îngrijorate de efectele politicii lor asupra restului lumii.

Scăderea cumpărărilor lunare de active de către Fed îi face pe investitori, aflaţi în aşteptarea unei creşteri a ratelor americane, să-şi retragă capitalurile din ţările emergente, în vederea repatrierii în SUA, provocând astfel fluctuaţii ale valutei în Africa de Sud, Argentina, Turcia, Rusia. Rupia indiană a fost puternic afectată în vara lui 2013. SUA, Marea Britanie şi alte ţări bogate, precum şi Fondul Monetar Internaţional le-au recomandat ţărilor emergente, în ultimele zile, să-şi facă ordine în interior. Cele mai atacate monede sunt cele din ţările în care politica sau economia trezesc cele mai multe îndoieli. Totuşi, miniştrii de Finanţe din trei mari ţări emergente, Brazilia, Mexic şi Argentina, nu au participat la reuniune, fiind reţinuţi de obligaţii interne.



12