Țara noastră face un pas important în lupta cu tuberculoza (TB). Fundația Romanian Angel Appeal a salutat ieri recenta adoptare de către Guvern a Strategiei Naționale de Control al TB pentru perioada 2015 - 2020. Reprezentanții fundației susțin însă că foarte important este ca bugetul de 1,571 miliarde de lei alocat strategiei să nu rămână doar pe hârtie, ci să se traducă în acțiuni concrete. ”Fundația consideră că organizațiile neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de TB au astăzi o misiune clară: să transmită un mesaj puternic către toți cei care au pârghiile necesare și pot să acționeze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică: Guvernul și Parlamentul. Le putem trimite scrisori prin care să-i convingem să participe la Reuniunea Interministerială de la Riga pe tema TB în Europa, dar mai ales în Europa de Est”, se arată într-un comunicat al Romanian Angel Appeal. Tot reprezentanții fundației spun că pot semna petiția prin care să ceară ca cei răspunzători să își asume și să ia măsuri concrete în lupta împotriva TB, dar și să trimită mesaje către membrii Parlamentului, prin care să le ceară să semneze Declarația de la Barcelona și să se alăture Grupului Parlamentar Global pentru Tuberculoză.
POTRIVIT DATELOR OFICIALE, ÎN ROMÂNIA, ÎN FIECARE ZI TREI PERSOANE MOR DIN CAUZA TB ȘI ALTE 45 SUNT DIAGNOSTICATE CU ACEASTĂ BOALĂ.
Cei de la Fundația Romanian Angel Appeal atrag atenția că suntem încă țara membră a UE cu cele mai multe cazuri noi înregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză este din România. ”Mai grav decât aceste statistici este faptul că pacienți care ar putea fi vindecați într-o perioadă relativ scurtă de timp devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare târzie din cauza lipsei metodelor rapide la lipsa medicamentelor necesare și aderența redusă a pacienților la tratament”, se arată în comunicatul fundației. Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.
CONSTANȚA Precizăm că activitatea medicilor pneumologi constănţeni, dar şi a celor epidemiologi, în 2014, a fost una extrem de încărcată! Au fost declanșate mai multe anchete epidemiologice în cadrul mai multor unități de învățământ, după ce au fost depistați copii cu TB, dar și cadre didactice. O anchetă de proporții a fost derulată la Palatul Copiilor din Constanţa, unde au fost depistate trei cazuri de TBC: un profesor de înot, un muncitor şi un elev. Aproximativ 300 de copii au fos supuși atunci testelor specifice. În tot acest timp, bazinul a fost igienizat, iar activitatea s-a reluat fără probleme.