Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, este un seducător obsesiv, iar slăbiciunea sa pentru femei i-ar putea distruge ambiţiile prezidenţiale, afirmă o carte publicată sub pseudonim, care face senzaţie la Paris. Kahn, fost ministru de Finanţe şi membru al Partidului Socialist, este considerat drept unul dintre politicienii care îl pot învinge pe preşedintele Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2012. Consilierii săi se tem însă că viaţa personală... colorată i-ar putea afecta campania electorală. Cartea cu titlul ”Secretele unui candidat la prezidenţiale”, care a fost scrisă sub pseudonimul Cassandre, cel mai probabil una dintre fostele colaboratoare ale lui Dominique Strauss-Kahn, îl prezintă pe directorul FMI drept un ”căutător de plăceri”. Chiar înainte ca Strauss-Kahn să plece la Washington, în 2008, pentru a prelua conducerea FMI, au existat avertismente că pasiunea sa pentru femei i-ar putea provoca probleme, în special într-o ţară mai puţin tolerantă ca Franţa faţă de ”politicienii care se îndepărtează de căminul conjugal”. De altfel, preşedintele Nicolas Sarkozy ar fi glumit, la o reuniune la Palatul Elysee, pe seama pasiunii lui Strauss-Kahn. ”Ştiţi, acolo nu se glumeşte cu astfel de lucruri. Evitaţi să luaţi ascensorul singur cu stagiarele. Franţa nu-şi poate permite un scandal”, l-ar fi avertizat Sarkozy pe directorul FMI.
Autorul cărţii reaminteşte însă că Dominique Strauss-Kahn a fost ulterior acuzat că a favorizat-o pe Piroska Nagy, o angajată a FMI de la departamentul pentru Africa, cu care ar fi avut o scurtă relaţie. Când i-a mărturisit unui consilier că dezvăluirile despre relaţie sunt adevărate, acesta ar fi răspuns: ”Dar sunteţi aici numai de o lună”. Autorul cărţii mai afirmă că Dominique Strauss-Kahn este ”tot timpul la vânătoare”, adăugând că ”atunci când intră într-o cafenea, un birou sau în orice loc public, ritualul este acelaşi. Priveşte în stânga, în dreapta şi în câteva secunde îşi evaluează şansele. După ce îşi identifică prada, o bombardează cu mesaje pe telefonul mobil”. Cassandre susţine că ”Strauss-Kahn este direct şi nu face concesii”. Unii analişti consideră însă că această carte ar fi apărut cu aprobarea lui Dominique Strauss-Kahn, pentru a preveni dezvăluirile care ar urma în eventualitatea unei campanii pentru prezidenţiale.
Un recent sondaj dat publicităţii la Paris arată că Dominique Strauss-Kahn, care a jucat un rol important în recentele negocieri ale FMI cu Grecia şi în aprobarea planului UE pentru Atena, ar obţine 52% într-o eventuală confruntare la prezidenţiale cu Nicolas Sarkozy, creditat cu doar 48% dintre preferinţele alegătorilor. Strauss-Kahn riscă însă să întâmpine o concurenţă pentru a fi desemnat candidat la scrutinul prezidenţial, printre contracandidaţii săi aflându-se Martine Aubry, secretarul general al socialiştilor şi Ségolène Royal, învinsă în alegerile din 2007 de Nicolas Sarkozy.