Pasiunea pentru operă, comparată cu dragostea la prima vedere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pasiunea pentru operă, comparată cu dragostea la prima vedere

Monden 19 Martie 2009 / 00:00 400 accesări

Iubitorii muzicii de operă au declarat că pasiunea lor pentru această formă de artă este ca dragostea la prima vedere, debutînd cu un sentiment copleşitor şi exploziv. Cercetătorul Claudio Benzecry, profesor de sociologie la Universitatea din Connecticut, a urmărit stagiunile din perioada 2002 - 2005 susţinute de Colon Opera House din Buenos Aires şi i-a intervievat pe pasionaţii de operă prezenţi la aceste spectacole. În încercarea lui de a descoperi modul în care fanii îşi dezvoltă pasiunea pentru muzica de operă, cercetătorul american s-a axat pe segmentul clasei de mijloc, cu venituri modeste, format din persoane care nu au beneficiat de o educaţie muzicală în copilărie.

Cele mai multe dintre persoanele intervievate au descris puternica atracţie pe care au simţit-o prima oară cînd au fost la operă ca fiind un sentiment exploziv, cu efecte fizice intense şi de lungă durată, destul de asemănătoare cu cele resimţite în cazul dragostei la prima vedere. După această ”explozie” a urmat procesul de învăţare, prin care fanii operei au avut nevoie de mai mulţi ani pentru a descoperi cum să aprecieze această formă de artă. ”Sînt vrăjiţi încă de atunci cînd sînt nişte necunoscători, înainte de a dispune de un dispozitiv activ de interpretare a acestei experienţe şi înainte de a intra în cercul de prieteni care să îi ajute să înţeleagă şi să le spună cum să decodeze muzica de operă”, a declarat specialistul american. ”Învăţarea prin interacţiuni nu se întîmplă la începutul procesului, cum se credea, ci este o continuare logică şi îi ajută să îşi modeleze atracţia iniţială”, a concluzionat Claudio Benzecry.

Potrivit acestui studiu, există trei feluri în care fanii învaţă anumite lucruri despre operă, toate cele trei metode implicînd contacte cu alte persoane pasionate de muzica de operă. În primul rînd, aceştia învaţă, neoficial, atunci cînd ajung la operă, momentele în care au voie să vorbească cu celelalte persoane, în timpul pauzelor dintre actele muzicale. Apoi, fanii învaţă mai multe lucruri legate de operă, de această dată pe cale oficială, prin participarea la cursuri, prelegeri şi conferinţe organizate pe această temă. În al treilea rînd, fanii învaţă şi dobîndesc comportamentul corect pe care trebuie să îl adopte la operă, precum momentul în care trebuie să aplaude sau momentul în care pot să fluiere, de la fanii cu mai multă experienţă.

Taguri articol


12