Sărbătorile Pascale vin cu veşti proaste pentru cei cu posibilităţi materiale reduse şi medii. Preţurile se arată un pic prea piperate, mai ales în ceea ce priveşte carnea de miel, fără de care Paştele parcă nu este... Paşte. Exportatorii se plâng că producătorii nu vor să mai lase sub nicio formă la preţ, aşa că „bariera” minimă decisă este de 13 lei kilogramul de miel în viu şi 25 de lei kilogramul în carcasă. „Anul acesta nu cred că vom reuşi să exportăm mai mult de 150.000 de capete, din cauza preţurilor ridicate cerute de crescători - faţă de 2,5 milioane, în 2010”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Ovine şi Bovine (APEOB), Ion Şerban. El a precizat că singura piaţă unde au fost realizate exporturi de ovine şi miei a fost Italia, dar şi aici vânzările nu merg cu preţuri mai mari de 3 euro/kg. „Cred că un preţ corect din partea producătorilor ar fi de 10-10,5 lei pe kg în viu, mai ales că sectorul este subvenţionat. La un astfel de preţ, poate reuşim să vindem şi în Grecia, unde sunt probleme financiare şi nu vor marfă cu preţuri ridicate. La ora actuală, exportul pe Orientul Mijlociu şi ţările arabe nu merge, iar în Turcia, deşi este o piaţă bună, nu numai în perioada Paştelui, sunt anumite restricţii şi nu pot fi realizate direct aceste exporturi”, a adăugat Şerban. Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, recent, că nu există nicio motivaţie pentru a creşte preţurile la carnea de miel, în condiţiile în care „sectorul ovin este susţinut din bugetul Agriculturii prin subvenţii substanţiale”. Şi în 2011, cererea pentru carnea de miel a scăzut semnificativ din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor. În general, preţurile la miei au fost, anul trecut, de 15 lei pe kg în viu şi 23 de lei pe kg în carcasă. Anul acesta, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica peste patru milioane de miei. Producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%. Consumul de carne de ovine, în 2011, se situa la 2,1 kg pe locuitor.