Paștele Blajinilor. TRADIȚII ȘI OBICEIURI!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Paștele Blajinilor. TRADIȚII ȘI OBICEIURI!

Religie 15 Aprilie 2018 / 13:09 1361 accesări

Tradiția spune că în lunea după duminica Tomeise sărbătorește Paștele Blajinilor. În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani. Potrivit credinței populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor, conviețuiesc cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreației. Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocuparile Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii, punctează crestinortodox.ro.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii.

Aceeași sursă citată precizează că în unele zone ale țării, preoții sunt chemați să săvârșeacă în lunea dupăduminica Tomeio slujbă pentru sufletele celor trecuți în lumea cealaltă. Există credința că prin această slujbă, sufletele celor trecuți în lumea veșniciei vor fi părtașe fericirii fără sfârșit. Având în vedere că în nicio carte de cult, tipărită cu binecuvantarea Sfântului Sinod, nu se află tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizată. Așa că ar trebui să respingem acest obicei.

Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.



12