Păţania liderului FMI, orchestrată de Wall Street?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Variantă rusească

Păţania liderului FMI, orchestrată de Wall Street?

Externe 18 Mai 2011 / 00:00 591 accesări

Economistul rus Mihail Hazin crede că directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn (DSK), ar putea fi o victimă a magnaţilor de pe Wall Street iar scandalul sexual nu ar fi decât o răzbunare în urma demersurilor lui de a reforma întregul sistem financiar modern. Expertul rus aminteşte de sesiunea de acum o lună a FMI şi BM, în cadrul căreia DSK a pus la îndoială utilitatea menţinerii aşa-numitului Consens de la Washington, suprastructura ideologică a modelului financiar modern, care funcţionează de 30 de ani. Economistul rus crede că respingerea publică a acestui consens reprezintă, de fapt, recunoaşterea faptului că sistemul financiar modern nu mai poate acţiona conform cutumelor de până acum, cu toate consecinţele ce decurg dintr-o astfel de constatare, inclusiv necesitatea de a revizui suma din profitul generat în economie pe care sectorul financiar o redistribuie în favoarea sa. ”Sectorul financiar, în general, a fost foarte nemulţumit de această abordare şi s-a decis să lovească în renegat, care i-a pus în pericol privilegiile şi profiturile obişnuite”, a afirmat Mihail Hazin, apreciind că ”în tradiţia SUA, această lovitură sexuală este suficientă pentru a-l obliga pe DSK să demisioneze din post iar după scandalul legat de tentativa de viol, declaraţiile făcute anterior de DSK nu vor mai avea nicio valoare”.

Cereri de demisie. Presiunile pentru demisia şefului FMI se intensifică. Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, i-a cerut să-şi reconsidere poziţia, în timp ce omologul spaniol, Elana Salgado, şi-a exprimat susţinerea pentru victimă. DSK se află în faimoasa închisoare Rikers din New York, după ce a fost arestat sâmbătă, pentru că ar fi încercat să violeze o cameristă. El este vizat de şapte capete de acuzare şi riscă până la 25 de ani de închisoare. Şeful FMI neagă acuzaţiile. Ministrul spaniol de Finanţe a spus că şeful FMI se confruntă cu acuzaţii foarte grave, dar că decizia ţine doar de el. DSK a primit susţinere de la premierul Luxemburgului şi şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Economiile emergente din lume se vor lupta greu pentru a obţine conducerea FMI, ceea ce ar putea crea divergenţe între Asia şi America Latină, pe de o parte, şi Europa, de cealaltă. Ţările în curs de dezvoltare încearcă să obţină o influenţă mai mare pe scena mondială, în condiţiile în care influenţa lor economică este în curs de extindere. Oficialii europeni subliniază că, din cauza problemelor legate de deficitele bugetare din regiune, succesorul ar trebui să fie tot european. Potrivit tradiţiei, FMI este condus de un european iar Banca Mondială, de un american. Există o nemulţumire din ce în ce mai mare, în special în rândul economiilor emergente, privind această împărţire a rolurilor. Puterea financiară este tot mai importantă, pe măsură ce economiile în curs de dezvoltare controlează o proporţie tot mai mare din economia mondială. Deşi DSK nu a demisionat oficial, majoritatea analiştilor se aşteaptă să o facă. John Lipsky, care a preluat conducerea FMI, se va retrage în august, când îi expiră mandatul. În aceste condiţii, sunt vehiculate nume ale unor potenţiali candidaţi. Ministrul de Finanţe din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, fostul ministru sud-african de Finanţe, Trevor Manuel, sau fostul ministru turc al Economiei, Kemal Dervis, sunt consideraţi posibili succesori. Cel mai important candidat european este ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde.

”Caricatura socialistului-şampanie”. Exprimând prea puţină empatie faţă de DSK, mai toate cotidianele britanice sunt de acord că ”Franţa este fascinată de seducătorii ei politici” şi că ”legile stricte ale Franţei care apără viaţa privată au contribuit în a-l pune pe DSK într-o situaţie dificilă”. ”Curtenitor, bronzat în permanenţă şi niciodată fără bani, Dominique Strauss-Kahn rămâne doar caricatura „socialistului-şampanie””, continuă ”The Guardian”. ”O reputaţie de afemeiat nu constituie un obstacol pentru reuşita în politică, în Franţa, ci, din contră. Dar, a fi condamnat pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol este cu totul altceva”, continuă publicaţia. Mult mai incisiv, foarte conservatorul ”The Daily Mail” titrează cu cruzime ”Un satir sexual, o conspiraţie a tăcerii, iată de ce nu ar trebui să existe niciodată legi asupra vieţii private, ca în Franţa”. ”Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn este punerea sub acuzare a unui macho, a culturii politice franceze a secretului, care consideră că alergatul după femei face, pur şi simplu, parte dintr-o lungă tradiţie franceză: Libertate, Egalitate, Infidelitate”, conchide ”The Times”.

Poliţia new-yorkeză susţine că pe cearşafurile din camera în care a stat DSK, vineri, au fost găsite urme de sânge, care ar putea susţine acuzaţia de agresiune sexuală asupra cameristei hotelului. Totodată, anchetatorii au găsit probe suplimentare şi în cameră, acestea urmând a fi supuse unor analize medico-legale.



12