Pateu cu humus și... mucegai, într-un magazin cu pretenții!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se putea întâmpla o tragedie!

Pateu cu humus și... mucegai, într-un magazin cu pretenții!

Sănătate 13 Martie 2016 / 13:13 4201 accesări

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

O clientă a unui renumit magazin din Constanța a achiziționat o cutie cu pateu cu humus, dar și cu urme de... mucegai. ”Cred că-i bun, dar mă abțin! ...cu valabilitate până-n 2017! ...totuși vreau să ajung la spital doar ca să nasc... (și aștept asta din clipă-n clipă...!). Îl mai păstrăm, cred...!”, scrie femeia pe rețeaua de socializare Facebook. Este medic și viitoare mamă. Pe parcursul celor 9 luni de sarcină a avut grijă de alimentația ei, a fost foarte atentă la igienă, la tot ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos. Ea nu s-a gândit nici măcar o secundă că ar putea procura dintr-un magazin o cutie cu pateu gata mucegăit. Câțiva dintre prietenii ei au reacționat: ”Ce-i ăla??? Că arată rău” sau ”E nobil... dacă-i cu mucegai...”. Mai în glumă, mai în serios, ceva s-a întâmplat cu respectivul produs. Fie nu a fost păstrat la temperatura indicată, fie de la bun început nu a fost ambalat potrivit indicațiilor, astfel încât să se păstreze cât mai bine. Specialiștii spun că este extrem de periculos să se consume asemenea produse dacă nu sunt corect ambalate, știut fiind faptul că orice conservă, dar și orice pateu pot provoca botulism.

SUB NICIO FORMĂ NU TREBUIE MÂNCATE Medicii spun că sub nicio formă nu trebuie consumate conservele care nu arată bine, au gust, miros, culoare modificate sau dacă au ambalajul deteriorat. Consecințele pot fi alarmante. Precizăm că în 2007, la Constanța, medicii au fost în alertă după ce un bărbat a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase cu suspiciunea de toxiinfecţie alimentară botulinică. Dan Dumitraşcu, de 53 de ani, din Năvodari, muncea ca zilier la o fermă din apropierea localităţii Sibioara, și a consumat la serviciu cârnaţi cabanoşi, fasole la conservă şi pateu de ficat. Bărbatul a fost dus de urgență la spital, după ce au apărut primele semne de boală: probleme de vedere, uscăciunea mucoaselor bucale şi nazale, dar şi dificultate la respiraţie. A trecut cu bine peste incident.

CE ESTE? Botulismul este boală infecțioasă neurotoxică generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum - există tulpini de la A la G.

Dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, a explicat, nu de puține ori, că, pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care ştiu cum să prevină contaminarea hranei. ”Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare”, spune ea. Toxina botulinică este cea mai puternică dintre cele cunoscute în practica medicală. ”În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzaţiilor sau a funcţiei muşchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăţi în respiraţie. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală”, explică medicul. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacterii, iar dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua şi duce la paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratori. ”Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecţia nu se extinde de la o persoană la alta”, adaugă dr. Popescu. Botulismul poate fi: alimentar, al plăgilor, al sugarilor și tipul nedeterminat.

Așa cum se poate observa pe bonul fiscal, produsul a fost cumpărat de la magazinul Mega Image, situat pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Clienta a vrut să atragă atenția atât reprezentanților magazinului, cât și altor clienți asupra problemei ivite. ”M-aș bucura dacă cineva ar face verificări. Dacă este necesar, am să dau toate datele de pe cutie. Stau și mă gândesc cum ar fi procedat un client care avea banii calculați la leu. Oare ar fi aruncat conserva sau ar fi dat la o parte doar partea mucegăită?”, a spus, pentru ”Telegraf”, clienta magazinului.

Taguri articol


12