Patriarhul Daniel a transmis un mesaj înainte referendumului pentru redefinirea familiei tradiţionale în Constituţie.
„Biserica, atunci când afirmă, apără şi promovează familia binecuvântată bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, care poate da naştere la copii, Biserica de fapt aduce mulţumire, mărturisire şi slavă lui Dumnezeu Creatorul”, a spus duminică Patriarhul Daniel în contextul sărbătoririi Zămislirii Sf. Proroc Ioan Botezătorul.
„Această zi de pomenire ne arată că Dumnezeu a creat familia încă de la crearea lumii când l-a făcut pe om bărbat şi femeie cu scopul de a contribui la înmulţirea şi continuitatea neamului omenesc”.
„Când noi cinstim familia binecuvântată formată din bărbat şi femeie cu scopul de a da naştere copiilor dăm slavă lui Dumnezeu Creatorul Universului şi al neamului omenesc”.
„Îndemnăm clerul şi credincioşii noştri că atunci când trebuie să afirme, să apere, să promoveze familia binecuvântată, care dă naştere copiilor, formată din bărbat şi femeie, trebuie să fim mărturisitori ai lui Dumnezeu Creatorul Cerului şi al pământului şi al familiei umane”.
„Din această perspectivă noi considerăm că aducem slavă lui Dumnezeu, aducem binefacere pentru Biserică şi popor şi păstrăm cu fidelitate darul sfânt al vieţii”, a explicat Preafericirea Sa în cuvântul rostit la finalul slujbei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
Alături de Patriarhul României a slujit în Duminica a 18-a după Rusalii şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Părintele Patriarh a explicat în omilia sa că „prin naştere de prunci omul devine împreună lucrător cu Dumnezeu Care dăruieşte viaţă oamenilor şi care doreşte ca în Împărăţia iubirii veşnice a Preaiubitului Său Fiu Iisus Hristos să fie cât mai mulţi oameni care să participe la bucuria şi slava Preasfintei Treimi”.
În continuare, a făcut referire la copiii care au crescut în familiile lor şi au devenit sfinţi, oferind ca exemplu „familia Vasile cel Mare care a dat Bisericii şase sfinţi trecuţi în calendar”.
De aceea, „naşterea de prunci şi creşterea şi educarea lor în credinţă este o lucrare sfântă, o lucrare făcută împreună cu Dumnezeu Creatorul Sfinţitorul şi Mântuitorul nostru”, a mai evidenţiat Patriarhul.
Potrivit Preafericirii Sale, „un popor este binecuvântat de Dumnezeu atunci când are familii care nasc copii şi care educă pe copii în credinţă, în dragoste de Dumnezeu, de ţară şi dragoste de semeni”.
Patriarhul Daniel a rostit o predică şi în timpul Sfintei Liturghii, după citirea textului biblic, în care a explicat că „Evanghelia Duminicii a 18-a după Rusalii ne arată în esenţă că întâlnirea cu Dumnezeu face din pescari Apostoli”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sintetizat învăţăturile biblice prezentate în această duminică în patru puncte:
„Pescuirea minunată din Evanghelia de astăzi este o pregătire a ucenicilor pentru a deveni pescari de oameni, adică slujitori ai lui Hristos şi ai Bisericii Sale”;
„Corabia de pe mare din care Iisus predică mulţimilor Evanghelia Împărăţiei este preînchipuirea Bisericii lui Hristos ca spaţiu al mântuirii şi al adunării oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi”. Mulţimea peştilor adunaţi din mare în corabie reprezintă mulţimea oamenilor din lume care găsesc mântuire în Biserica lui Hristos”;
„Prin lucrarea de slujire a Bisericii contează mai întâi harul sau ajutorul lui Dumnezeu şi apoi priceperea şi puterea oamenilor, deoarece numai legătura omului cu Dumnezeu poate dărui mântuirea, adică viaţa veşnică”. „În al patrulea rând învăţăm din Evanghelia de astăzi că harul lui Dumnezeu face minuni şi schimbă situaţii şi rezolvă probleme dificile se dăruieşte oamenilor smeriţi şi harnici care s-au rugat mult şi s-au ostenit mult”. Actualizând mesajul Evangheliei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire în mod special la menirea Bisericii în viaţa credincioşilor.
„Biserica, în calitatea ei de corabie a mântuirii, are un singur scop: să ne treacă marea învolburată a acestei vieţi pe tărâmul celălalt al existenţei care este Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, iar la slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.