Patrimoniul arheologic de la Hârşova aşteaptă să fie (re)descoperit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Patrimoniul arheologic de la Hârşova aşteaptă să fie (re)descoperit

Cultură 06 August 2010 / 00:00 502 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti (MNIRB) îi invită pe pasionaţii de istorie şi arheologie, mâine, la cea de-a XI-a ediţie a evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”. Seria manifestărilor care se desfăşoară sub genericul „Arheologia şi criza - S.O.S Monumentele Istorice”, debutează de la ora 10.00, cu vizitarea Muzeului Carsium. Cu acest prilej, responsabilul muzeului de la Hârşova, dr. Constantin Nicolae, va prezenta vizitatorilor documente inedite: Cartea de Aur a muzeului, care păstrează semnăturile originale ale regelui Carol I şi Principelui Ferdinand, dar şi registrul de inventar al muzeului, a cărui bază a fost pusă în urmă cu un veac, în 1904 - Muzeul Regional al Dobrogei - şi al bibliotecii, găsite în arhiva MINAC. Muzeul de la Hârşova, inaugurat în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, reprezintă un caz excepţional în peisajul muzeografic românesc: de fiecare dată când a fost distrus sau închis şi reorganizat, regii României au participat la festivităţile de reinaugurare.

Seria manifestărilor continuă cu vizitarea şantierelor arheologice de la aşezarea neolitică şi de la cetatea romană, romano-bizantină şi medievală de la Hârşova. De la ora 14.00, la sediul Primăriei Hârşova va avea loc dezbaterea având ca temă „Valorificarea monumentelor în folosul comunităţii”, prin care se încearcă identificarea formei şi modalităţii de valorificare a uriaşului potenţial de care dispune patrimoniul istoric şi arheologic din Hârşova. „Arheologii îndeamnă populaţia oraşului să manifeste înţelegere şi toleranţă faţă de aceste mărturii unice ale civilizaţiei multimilenare umane: istoria trebuie păstrată şi transmisă mai departe! Moştenirea înaintaşilor este principala zestre la care trebuie să adăugăm contribuţia noastră! Astfel, prin cunoaşterea şi punerea în valoare a acestei uriaşe bogăţii, Hârşova îşi va putea construi un viitor prosper!”, a subliniat responsabilul Muzeului Carsium, dr. Constantin Nicolae. Acesta a specificat că organizarea unui astfel de gen de deschidere faţă de comunitatea locală a fost posibilă, la Hârşova, deoarece instituţiile organizatoare au beneficiat, de-a lungul timpului, de sprijinul autorităţilor locale şi centrale.

La eveniment sunt invitate oficialităţi locale, alături de reprezentanţi ai instituţiilor judeţene, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi locuitorii oraşului.



12