Patronatul din industria alimentară cere o listă a alimentelor recomandate în şcoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Patronatul din industria alimentară cere o listă a alimentelor recomandate în şcoli

Politică 24 Iulie 2008 / 00:00 645 accesări

Legea pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţămînt preuniversitar prevede că Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) va întocmi şi actualiza o listă a alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Recomandările vor fi făcute în funcţie de indicaţiile specialiştilor în nutriţie, iar inspectoratele şcolare vor prelua această listă şi o vor comunica unităţilor de învăţământ. Federaţia patronală din industria alimentară Romalimenta sprijină iniţiativa privind alimentaţia sănătoasă în şcoli, dar consideră că ar fi mai utilă o listă cu alimentele recomandate copiilor şi comercializate în unităţile de învăţămînt, decît una cu produsele interzise. „O listă cu alimentele interzise este foarte greu de făcut, pentru că sînt foarte multe produse nerecomandate copiilor şi lista nu le-ar putea cuprinde pe toate. Ar putea să fie o listă prea generală şi, în plus, ar trebui actualizată tot timpul. Considerăm că mai potrivită ar fi o listă cu alimentele recomandate copiilor, care nu trebuie să lipsească din alimentaţia lor şi care să se găsească obligatoriu în şcoli”, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. El a adăugat că doar întocmirea unei liste cu alimente care nu sînt recomandate copiilor nu este suficientă pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi ar fi nevoie şi de o campanie de informare în şcoli. MSP a transmis specialiştilor spre avizare lista alimentelor care nu ar trebui consumate în incinta şi apropierea şcolilor. Lista nu este definitivă, specialiştii din industria alimentară discutînd încă asupra oportunităţii introducerii sau excluderii anumitor produse. Printre recomandările specialiştilor se numără interzicerea alimentelor care au mai mult de 15% zahăr, 20% grăsimi şi 1,5% sare, sau peste 250 calorii. Altfel spus, alimentele foarte dulci, cele cu multe grăsimi, produsele foarte sărate şi cele care conţin peste 300 de calorii într-o porţie, precum şi alimentele neambalate sau neetichetate ar putea fi interzise în şcoli.



12