Patru baterii germane şi olandeze de rachete sol-aer de tip Patriot ce urmează să fie instalate pe teritoriul turc, pentru a proteja ţara de eventuale atacuri din partea Siriei, au sosit ieri în Turcia, membră NATO. Bateriile Patriot germane au ajuns ieri dimineaţă, la bordul unei nave, în portul Iskenderun din provincia Hatay, a declarat o sursă din cadrul NATO. Altă navă, care transporta celelalte două baterii Patriot olandeze, a sosit, de asemenea, în largul portului Iskenderun şi ar urma să descarce încărcătura în această dimineaţă. Conform unei decizii NATO, Germania, Olanda şi SUA au prevăzut instalarea în Turcia a câte două unităţi Patriot şi până la 350 de militari fiecare. ”Sperăm că misiunea nostră nu va dura mult”, a declarat, la Iskenderun, colonelul Marcus Ellerman, care conduce operaţiunea germană. Misiunea NATO este programată pentru un an.
PROTEST Un mic grup de manifestanţi reunit în faţa intrării în port a protestat faţă de sosirea acestui armament în Turcia, potrivit agenţiei Anatolia. Aceste şase baterii vor fi operaţionale până la începutul lui februarie, la Adana (Olanda), Maras (Germania) şi Gaziantep (SUA), localităţi situate în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria, ţară devastată de un război civil. Armata americană a trimis deja, la începutul lui ianuarie, rachete, echipamente şi militari în cadrul acestei misiuni, la baza de la Incirlik, unde sunt instalate elemente aeriene din cadrul NATO. Rachetele sol-aer Patriot de tip PAC-3 pot distruge în zbor rachete balistice tactice, rachete de croazieră sau avioane. Acest tip de armament a fost mobilizat deja în două rânduri în Turcia, în 1991, în timpul războiului din Golf, dar şi în 2003, în timpul războiului din Irak. Ankara a solicitat NATO o nouă mobilizare, în urma unei serii de tiruri siriene de obuz asupra unor localităţi turce apropiate de frontieră, la sfârşitul lui 2012. Autorităţile turce dar şi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au insistat în mai multe rânduri asupra caracterului pur defensiv al acestei misiuni, criticată de regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad şi de Rusia.
FORŢĂ PARAMILITARĂ Regimul din Siria a decis să creeze o forţă paramilitară pentru ajutarea armatei în confruntările cu rebelii, care se va numi Armata de Apărare Naţională, a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahman. Din Armata de Apărare Naţională vor face parte comitetele populare, civili favorabili regimului care au decis să lupte împotriva insurgenţilor. Potrivit lui Abdel Rahman, Iranul a jucat un rol esenţial în antrenarea membrilor noii forţe.