Patru cincimi din oceanele lumii, afectate de creșterea temperaturilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Patru cincimi din oceanele lumii, afectate de creșterea temperaturilor

07 Martie 2017 / 22:24 642 accesări

Încălzirea globală va conduce la perturbarea a patru cincimi din oceanele lumii până în anul 2050 în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, amenințând populațiile de pești, care reprezintă principala sursă de hrană a circa un miliard de oameni, au anunțat marți oamenii de știință, potrivit Reuters. Pe de altă parte, limitarea emisiilor provocate de intervenția omului ar oferi vieții marine mai mult timp pentru a se adapta la condițiile de încălzire globală sau pentru a-și muta habitatul în ape mai reci din apropierea polilor, au adăugat cercetătorii.

"Până în 2050 circa cinci cincimi din suprafața oceanelor va fi afectată de acidificare și de încălzire", a declarat pentru Reuters Stephanie Henson de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie, autoarea principală a unui studiu publicat în jurnalul "Nature Communications". Dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră, formează un acid slab în apă. La momentul actual, doar circa 10% din suprafața oceanelor sunt afectate de impactul temperaturilor ridicate și al acidificării, a precizat aceasta.

Limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, coroborate cu țelurile propuse de aproape 200 de state ale lumii prin Acordul de la Paris din 2015 cu privire la schimbările climaterice, ar putea limita impactul acestora asupra oceanelor cu până la două treimi până în 2015, ceea ce ar oferi mai mult timp viețuitoarelor marine pentru a se adapta, au mai afirmat oamenii de știință.

Declinul înregistrat în ceea ce privește cantitatea de oxigen din ape și reducerea nutrienților, ambele efecte fiind asociate cu schimbările climaterice, se vor adăuga la efectele negative ce vor fi resimțite la nivelul oceanelor lumii în acest secol, au completat experții.

Evaluarea impactului încălzirii globale asupra apelor este importantă deoarece unul din șapte indivizi — sau circa un miliard de persoane — depinde de oceane ca principală sursă de proteine, conform specialiștilor din Germania, Statele Unite, Franța, Norvegia și Marea Britanie.

Efectele asupra unor specii, precum homarii, heringii, rechinii sau balenele — și asupra vieții oceanice ca întreg au fost "înțelese insuficient", au precizat specialiștii.

Sunt, însă, semne că viața din adâncuri poate rezista schimbărilor. Peștele viu colorat "damselfish" care trăiește alături de corali precum cei din Marea Barieră de Corali din zona Australiei se poate adapta în doar câteva generații la temperaturile crescute, se mai arată în acest studiu. De asemenea, multe specii de pești, precum codul sau eglefinul, își mută habitatul către nordul Oceanului Atlantic, în ape mai reci.

Taguri articol


12