Franţa are patru cerinţe în vederea încheierii unui acord interimar cu privire la programul nuclear iranian, a declarat preşedintele François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la Ierusalim. „Prima cerinţă este plasarea tuturor instalaţiilor nucleare iraniene sub control internaţional, încă de pe acum. Al doilea punct este suspendarea îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%. A treia exigenţă este reducerea stocului existent. Şi, în fine, oprirea construirii centralei de la Arak”, a declarat şeful statului francez. Aceste patru cerinţe au fost impuse împreună de membrii Grupului 5+1, format din SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania. „Scopul este ca Iranul să renunţe pentru totdeauna la arma nucleară”, a insistat şeful statului francez. Acesta a avut şi o veste proastă pentru gazde. În Parlamentul israelian, François Hollande a pledat pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian prin două state cu capitala la Ierusalim, oraş care ar fi, astfel, în continuare divizat.
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a lansat imediat un avertisment în legătură cu solicitările excesive ale marilor puteri, care riscă să complice ajungerea la un acord în criza nucleară iraniană. Cea mai mare concesie făcută de Iran este să accepte suspendarea îmbogăţirii uraniului la peste 5%. „Din punctul nostru de vedere, nu trebuie să se ajungă la o situaţie în care să fie afectată voinţa părţilor de a ajunge la un acord”, a atras atenţia liderul de la Teheran, care a avut o conversaţie telefonică cu preşedintele Vladimir Putin, în care a mulţumit Rusiei pentru poziţia susţinută cu ocazia negocierilor.
Negocierile Iranului cu reprezentanţii Grupului 5+1 s-au încheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fără un acord, dar vor fi reluate miercuri. SUA şi Rusia au semnalat că există posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul în curând. În schimb, Israelul a avertizat în mai multe rânduri că ar putea lansa atacuri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.