Patru constănţeni, „săgeţi” ale unei reţele din Mexic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Frauda cu cardul ameninţă România. Reţea specializată în skimming

Patru constănţeni, „săgeţi” ale unei reţele din Mexic

Eveniment 03 Martie 2012 / 00:00 3791 accesări

PERCHEZIŢII DOMICILIARE După mai bine de patru luni de filaj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au reuşit prinderea a patru constănţeni specializaţi în skimming. Unul din membrii reţelei, Mihai Ghiurco, de 20 de ani, a fost arestat în luna decembrie, după ce a fost prins în flagrant în timp ce scotea de la un ATM din Bucureşti dispozitivul artizanal montat în aceeaşi zi. Tânărul a fost arestat pentru comiterea infracţiunii de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate. Extinderea cercetărilor a dus la reţinerea complicilor săi, Marius Ionuţ Turcin, de 29 de ani, Cosmin Nicolae Olaru, de 28 de ani, Răzvan Dormidont Popa, de 28 de ani. Miercuri, ofiţerii BCCO şi lucrătorii Secţiei 2 Poliţie Constanţa au efectuat percheziţii la domiciliile celor trei indivizi reţinuţi, din Constanţa. În locuinţele acestora s-au găsit componente electronice şi dispozitive destinate fraudării cardurilor bancare, hard-disck-uri, medii de stocare optice, laptopuri. Cei trei indivizi au fost arestaţi joi după-amiază, pentru comiterea infracţiunii de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, transmiterea neautorizată către o altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării de retrageri de numerar.

BANI RETRAŞI DIN MEXIC Potrivit anchetatorilor, cei patru constănţeni confecţionau acasă dispozitive identice ca mărime şi culoare cu cele ale ATM-urilor din România, pe care le montau la ATM-urile diferitelor bănci din Bucureşti, Sinaia, Predeal şi Călăraşi. În acest mod erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardurilor, precum şi codul PIN aferent. Ulterior, datele erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică, care erau trimise în Mexic, cel mai probabil la liderul reţelei, de unde erau retraşi banii. Potrivit anchetatorilor, până în prezent în urma retragerilor frauduloase cu clone ale cardurilor, membrii grupării au creat un prejudiciu de 20.000 lei.

ALTE CAZURI Anul trecut, poliţiştii constănţeni au prins mai multe persoane în timp ce montau sau scoteau dispozitive de copiere a informaţiilor sau de reţinere a banilor la ATM-urile diferitelor bănci. În aprilie 2011, procurorii Direcţiei pentru Investigarea Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) Craiova au reuşit destructurarea unei reţele transfrontaliere de carderi. Potrivit anchetatorilor, membrii reţelei cumpărau aparatura de clonat carduri şi guri de bancomat din Mangalia. Ei operau pe ruta Grecia-Italia-Mexic-SUA. Montau acolo aparatura pe bancomate, copiau datele, le trimiteau în România, unde erau prelucrate, iar cardurile clonate ajungeau înapoi în cele patru state menţionate, pentru retragerea de numerar.



12