Patru dintre cele 42 de persoane rănite după răsturnarea unui autocar cu români în Franţa sunt în continuare la reanimare, anunţă Prefectura din Var. 15 persoane vor rămâne internate, pentru unele fiind necesare intervenţii chirurgicale, iar alte 15 vor fi externate curând, conform autorităţilor locale. Opt răniţi deja au părăsit spitalul. Consulul general al României la Marsilia, Ioan T. Morar, a vizitat şase pasageri internaţi, printre care se numără un copil de 14 ani. Începând de duminică seara, şase pasageri au fost repatriaţi cu un autocar pus la dispoziţie de comunitatea românilor din Toulon.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte familiilor victimelor accidentului rutier că a activat două linii telefonice care le sunt dedicate, 0730.717.970 şi 021.431.15.98, în cadrul Unităţii de Alertă a Centrului Consular de Crize. De la activarea numerelor de telefon de urgenţă s-au primit zeci de apeluri din partea rudelor apropiate celor implicaţi în accident. Centrul Consular de Crize a furnizat informaţii actualizate privind starea de sănătate şi locaţia celor implicaţi, informaţiile fiind culese direct de către membrii misiunilor diplomatice din Franţa dar şi în urma colaborării cu autorităţile franceze.
Accidentul a avut loc duminică dimineaţă, în sud-estul Franţei. Autocarul a intrat pe contrasens şi s-a răsturnat, probabil după explozia unei anvelope, pe autostrada A8, pe sensul Nisa - Aix-en-Provence, în apropierea localităţii Vidauban. Un copil a decedat, 12 persoane sunt în stare gravă, 30 de persoane sunt internate cu leziuni care nu pun viaţa în pericol, iar şapte persoane nu au necesitat intervenţii medicale, anunţa, duminică, premierul Victor Ponta. El afirma că în afara anchetei demarate de autorităţile franceze, autorităţile române vor analiza împrejurările şi condiţiile tehnice care au dus la producerea accidentului.
Unul dintre administratorii firmei Roşu Tour Bistriţa, Dumitru Roşu, al cărei autocar a fost implicat în accidentul din Franţa, a declarat, ieri, că autocarul făcea o cursă de linie între Spania şi România, nu fusese închiriat nimănui, iar maşina nu avea probleme tehnice. Fratele lui Dumitru Roşu, Corneliu, şi el administrator al firmei Roşu Tour Bistriţa, declarase anterior poliţiei că autocarul respectiv fusese închiriat unei agenţii din Suceava. Dumitru Roşu a declarat că la volan era un şofer al firmei, dar cu care nu a putut lua legătura, fiind internat în spital. Referitor la licenţe de transport şi alte acte, Roşu a declarat: ”Totul e în regulă, absolut tot, numai că a fost necazul acesta cu roata”. Ieri, la sediul firmei Roşu Tour din Bistriţa erau reprezentanţi ai mai multor instituţii ale statului care făceau verificări. Şi MAE informase anterior că autocarul implicat în accidentul din Franţa aparţinea unei firme din Bistriţa şi fusese închiriat unei firme din Suceava, deplasându-se din direcţia Madrid spre România. Contactat telefonic, şeful Registrului Auto Român Bistriţa (RAR), Liviu Marica, declara că de trei luni de când conduce instituţia nu a verificat maşinile companiei.