Patru milioane de sirieni expuşi la foamete din cauza violenţelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Patru milioane de sirieni expuşi la foamete din cauza violenţelor

Externe 09 Ianuarie 2013 / 00:00 376 accesări

Un milion de sirieni se confruntă cu probleme în procurarea hranei, de la declanşarea conflictului civil din martie 2011, a avertizat ieri ONU. Programul pentru Hrană a ONU a reuşit să ajute 1,5 milioane de sirieni, dar întâmpină dificultăţi din cauza faptului că nu poate folosi portul Tartus, pentru a oferi alimente oamenilor care nu beneficiază de niciun alt ajutor. Agenţa şi-a retras oamenii de la birourile din Homs, Alep, Tartus şi Qamisly, din cauza situaţiei tot mai tensionate. În ultimele luni din 2012 s-a înregistrat o creştere a numărului de atacuri asupra camioanelor cu ajutoare. De asemenea, agenţia are probleme tot mai mari în procurarea de combustibil. Între timp, agenţia ONU pentru refugiaţi a informat că numărul sirienilor care au fugit din calea violenţelor a crescut cu aproape 100.000 luna trecută. ONU estimează că aproximativ patru milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar.

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a invitat ieri toate forţele opoziţiei să participe la dialogul naţional propus de preşedintele Bashar al-Assad pentru soluţionarea crizei. Totuşi, al-Assad a avertizat deja că nu va negocia cu grupurile care primesc ordine din străinătate. Agenţia oficială SANA a precizat că invitaţia la un dialog bazat pe respectarea suveranităţii naţionale şi pe respingerea oricărei intervenţii străine se adresează tuturor forţelor opoziţiei care acceptă aceste principii. Iniţiativa ar exclude astfel Coaliţia opoziţiei, principala grupare a forţelor ostile preşedintelui, care este favorabilă unei intervenţii străine pentru înlăturarea regimului. Diplomaţia americană l-a acuzat pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, că este „un lider inuman şi iraţional”, în timp ce ONU estimează că 60.000 de persoane au fost ucise în Siria în 21 de luni de conflict. Departamentul de Stat apreciase anterior că soluţia politică prezentată duminică de Bashar-al-Assad pentru a scoate Siria din războiul civil este ruptă de realitate, cerând încă o dată demisia şefului statului sirian

Alte informaţii îngrijorătoare ies la iveală. Regimul din Siria pregătea, la sfârşitul lunii noiembrie 2012, un atac cu arme chimice, dar planul a fost dejucat de serviciile de spionaj israeliene, care au transmis informaţiile SUA. Potrivit cotidianului „The New York Times”, în ultimele zile ale lunii noiembrie, comandanţi militari israelieni au luat legătura cu Pentagonul pentru a transmite că trupele siriene pregăteau arme chimice la două depozite de armament, fiind vorba, cel mai probabil, de gaz sarin în dispozitive de 225 de kilograme care urmau să fie lansate din avioane împotriva insurgenţilor. În câteva ore, preşedintele Barack Obama a fost informat că armele fuseseră încărcate în vehicule care urmau să le transporte la baze aeriene. SUA, prin secretarul de Stat Hillary Clinton, au lansat imediat un semnal de alarmă privind presupusele intenţii ale preşedintelui Bashar al-Assad. SUA, UE, ţările arabe, Rusia, China, Irakul şi Turcia au transmis, de atunci, avertismente repetate regimului de la Damasc, somându-l să nu utilizeze arme chimice, considerate arme de distrugere în masă şi interzise de reglementările internaţionale. În cursul lunii decembrie, opoziţia siriană a semnalat cel puţin două incidente în care armata siriană ar fi utilizat arme chimice, dar informaţiile nu au fost confirmate din alte surse. Regimul de la Damasc a dat asigurări că nu va folosi niciodată arme chimice într-o situaţie conflictuală internă.



12