Portavionul „George H.W. Bush“ şi alte trei nave militare americane au intrat în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care SUA vor demara operaţiuni în Irak, unde activităţile insurgenţilor sunniţi s-au intensificat, a anunţat, ieri, Russia Today. Nava americană „USS Mesa Verde“, având la bord 550 de membri ai Forţelor Navale şi avioane de tip Osprey, a intrat ieri în Golful Persic, pentru a furniza trupe în cazul în care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad. „USS Mesa Verde“, care poate fi bază pentru elicoptere, este echipată cu avioane cu decolare verticală de tip MV-22 Osprey. Cei 550 de membri ai Forţelor Navale americane pot participa, în caz de necesitate, la evacuarea personalului ambasadei americane din Bagdad. În Golful Persic a ajuns şi portavionul „USS George H.W. Bush“, care are la bord peste 70 de avioane şi elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugătorul „USS Truxtun“ şi de crucişătorul „USS Philippines Sea“. SUA vor lua în considerare toate opţiunile disponibile pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fără pilot şi cea a cooperării cu Iranul, afirmă secretarul de stat american, John Kerry. ”Nu cred că insurgenţii sunniţi vor ajunge la Bagdad în scurt timp, dar când avem crime şi gropi comune, acest lucru trebuie oprit, din aer sau altfel”, a explicat Kerry. Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei teroriste al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad.
EVACUAREA PERSONALULUI DIPLOMATIC Ambasadele occidentale au început să-şi evacueze personalul din capitala Irakului, în pofida asigurărilor din partea Bagdadului, după anunţul privind lansarea contraofensivei împotriva insurgenţilor islamişti, care controlează părţi importante din teritoriul irakian, într-o regiune deja instabilă. În doar o săptămână, insurgenţii din SIIL, susţinuţi de partizani ai fostului regim condus de Saddam Hussein, au cucerit zone importante din nordul şi centrul Irakului, inclusiv cel de-al doilea oraş al ţării, Mosul. SIIL doreşte înfiinţarea unui stat islamic în zona de la frontiera cu Siria. Pe fondul violenţelor şi situaţiei instabile din Irak, evacuări ale personalului diplomatic au fost confirmate de SUA şi Australia. Washingtonul a anunţat, de asemenea, că a consolidat măsurile de securitate în jurul ambasadei sale, situată în Zona Verde din Bagdad, extrem de securizată. Angajaţii ambasadei SUA vor fi evacuaţi spre consulatele din Erbil şi Basra, regiuni irakiene unde nu au fost înregistrate violenţe, şi spre misiunea diplomatică americană din Iordania, a explicat Jen Paski, fără a preciza numărul persoanelor evacuate.
LUPTELE CONTINUĂ Între timp, forţele irakiene de securitate au afirmat că au lansat o contraofensivă, după mai multe zile de confuzie, și au asigurat că 279 de insurgenţi au fost ucişi şi, de asemenea, au preluat controlul asupra a două oraşe la nord de capitală. De asemenea, forţele irakiene susțin că au respins un atac al insurgenţilor asupra oraşului strategic Tal Afar, la 380 de kilometri nord-vest de Bagdad şi la aproape 60 de kilometri de frontiera siriană. Violenţe fără precedent au marcat luptele, în special prin executarea a 1.700 de soldaţi şiiţi, însă SUA au subliniat că nu pot confirma autenticitatea imaginilor postate pe internet şi revendicate prin mesaje pe Twitter atribuite SIIL. Autorităţile irakiene au anunţat, sâmbătă, un plan de securitate pentru apărarea Bagdadului, iar mii de cetăţeni s-au oferit voluntari în lupta împotriva insurgenţilor, răspunzând la apelul lansat de marele ayatollah Ali Al-Sistani.
CONSULTĂRI ARABE Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Ligii Arabe se vor întâlni mâine şi poimâine la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a analiza eventuale măsuri menite să remedieze situaţia critică din Irak, a anunţat organizaţia panarabă. Miniştrii de Externe ai celor 21 state membre ale Ligii Arabe, organizaţie din care Siria a fost suspendată din noiembrie 2011, se vor reuni pentru a analiza evoluţia situaţiei critice din Irak şi pentru a adopta măsurile necesare pentru a o remedia, a anunţat Nabil al-Arabi, secretarul general al organizaţiei, exprimând îngrijorarea profundă a Ligii Arabe în faţa intensificării operaţiunilor teroriste care îi vizează pe irakieni şi numeroase oraşe.
UN VIITOR 11 SEPTEMBRIE ÎN IRAK? Congresmeni republicani au avertizat duminică asupra riscurilor unei degringolade în Irak, exprimându-şi temerea că această ţară poate să devină zona de pregătire a viitorului 11 septembrie. Congresmeni şi foşti militari au dezbătut, la posturi americane de televiziune, diverse opţiuni ale administraţiei Obama în vederea împiedicării avansării jihadiştilor în Irak. Senatorul Lindsey Graham, care este susţinătorul unui atac aerian, a îndemnat Washingtonul să acţioneze ”deoarece Irakul şi Siria împreună vor deveni zona de pregătire a viitorului 11 septembrie, dacă nu facem nimic”. Graham a îndemnat totodată la demisia premierului irakian, Nuri al-Maliki, şi la angajarea directă a Washingtonului, împreună cu Iranul, pentru oprirea jihadiştilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). Generalul în retragere Peter Chiarelli, un fost comandant în Irak, a apreciat că ”luptătorii SIIL aveau o nişă acolo, au profitat de această nişă şi cred că trebuie să fim foarte, foarte îngrijoraţi”.
TERORIŞTI ARESTAŢI Opt presupuşi membri ai grupului terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au fost arestaţi ieri în Spania, sub acuzaţia că încercau să recruteze islamişti care să fie trimişi în Irak şi Siria. Autorităţile spaniole au descins ieri dimineaţă la mai multe adrese din Madrid, în căutarea unor membri ai unei celule a grupului terorist SIIL. Liderul celulei teroriste a fost deţinut o perioadă în închisoarea americană de la Guantanamo, după ce a fost arestat în Afganistan. Potrivit presei spaniole, şase dintre cei opt suspecţi arestaţi sunt originari din Maroc, unul este din Argentina şi unul din Spania. Liderul celulei islamiste sunnite este Lahcen Ikasrrien şi a fost deţinut la Guantanamo mai mulţi ani, fiind transferat în Spania, în 2005, din lipsă de probe.