Patru persoane din Sinoe, spitalizate cu trichineloză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Autorităţile au declanşat anchete În plină vară

Patru persoane din Sinoe, spitalizate cu trichineloză

Sănătate 12 August 2013 / 00:00 393 accesări

Patru persoane din localitatea Sinoe, judeţul Constanţa, au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) cu semne specifice trichinelozei, boală declanşată în urma consumului de carne de porc infestată. Oamenii s-au gândit că ar putea să aibă trichineloză pentru că li s-a făcut rău după ce au mâncat, în familie, carnea de la porcul sacrificat recent în gospodărie, loc unde proprietarul îngrijeşte mai multe animale, având amenajată o mică fermă. Şase persoane, în total, au mâncat din preparate, însă doar patru au ajuns la spital cu forme severe de boală, celelalte primind tratament în ambulator. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că medicii Direcţiei au declanşat imediat ancheta epidemiologică specifică în asemenea situaţii. „Probe din carnea porcului sacrificat au fost duse la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, iar rezultatele au confirmat boala: trichineloză. La Spitalul de Boli Infecţioase au fost deja medici ai Direcţiei de Sănătate pentru a lua datele necesare anchetei, pentru a vedea dacă mai sunt şi alte persoane care au mâncat din carnea de porc infestată. Din spusele lor, doar cele şase persoane au mâncat”, a declarat, ieri, directorul executiv al DSPJ, dr. Dina. Bolnavii au vârste peste 30 de ani, în niciunul dintre cazuri neexistând complicaţii. Medicii infecţionişti le administrează tratamentul impus.

Trichineloza este o boală care apare în special iarna, după ce oamenii sacrifică porcii, potrivit tradiţiei, de Crăciun. Însă pot fi şi excepţii, aşa cum s-a întâmplat în cazul familiei din Sinoe.

DESPRE BOALĂ Trichineloza este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, informează specialiştii. „Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile”, potrivit unei informări a specialiştilor DSPJ. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ Constanţa, dr. Loti Popescu, a explicat, în informare, că, la om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei, dar şi de rezistenţa organismului. Printre semnele clinice sugestive pentru diagnostic, medicul precizează: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată; febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (scădere accentuată a forţei musculare). Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminate trichineloscopic poate duce la îmbolnăvire. De asemenea, şi unele obiceiuri culinare pot fi periculoase: prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă). Nu în ultimul rând, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate sau tăierea clandestină a animalelor constituie factori de risc.

Taguri articol


12