SINISTRAŢII... VESELI Condiţiile meteo vitrege au făcut ca patru scriitori constănţeni, premiaţi la Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, ediţia a VII-a, organizat, în weekend, de Fundaţia Culturală „Romeo şi Julieta la Mizil“, la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din localitatea prahoveană, să nu mai poată ajunge acasă timp de două zile. Este vorba despre autorul de carte şi epigrame Claudiu-Valeriu Conţevici, Dan Norea - preşedintele Clubului Umoriştilor Constănţeni (CUC) şi Aurel Brumă - secretar CUC, distinşi cu diplome de excelenţă la secţiunea Epigrame a festivalului, respectiv Mihaela Meravei, câştigătoarea Marelui Premiu „George Ranetti“ la secţiunea Poezie. Claudiu Val Conţevici, cunoscut constănţenilor atât din paginile ziarului „Telegraf”, sub semnătura Claudiu Val, ca redactor sportiv în perioada 1992 - 2007, cât şi ca autorul romanelor autobiografice „Dragostea şi Securitatea” şi „Îngeri loviţi”, ne-a declarat în exclusivitate, ieri dimineaţă, că se afla în imposibilitatea de a reveni la Constanţa din cauza drumurilor înzăpezite. Scriitorii de la malul mării ar fi trebuit să sosească acasă încă de sâmbătă, dar au rămas blocaţi la Mizil pentru două zile şi abia ieri după-amiază au reuşit să pornească la drum. Prin amabilitatea organizatorilor festivalului, aceştia au fost cazaţi în siguranţă la Mizil, plecând spre casă în cursul zilei de ieri, imediat ce vremea le-a permis. La întoarcere, scriitorii, aflaţi în câte două autoturisme, au trecut prin mari emoţii, parcurgând un drum foarte greu, cu gheaţă, zăpadă, derapaje şi filtre de poliţie. De la Mizil, trecând prin Ploieşti şi ajungând la Bucureşti, constănţenii au fost întorşi din drum de poliţie - Autostrada Soarelui fiind închisă -, urmând apoi drumul vechi Bucureşti - Constanţa. Cu toţii au ajuns la destinaţie, ieri seară, în siguranţă.
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, organizată de Fundaţia Culturală „Romeo şi Julieta la Mizil“ şi Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, s-a încheiat sâmbătă. Festivalul a debutat în 2007, la 100 de ani de la prima apariţie a volumului omonim scris de mizileanul George Ranetti. De altfel, denumirea festivalului provine de la satira politică „Romeo şi Julieta la Mizil” a lui Ranetti.
CONCURENŢI DIN 18 ŢĂRI Potrivit coordonatorului festivalului, prof. Laurenţiu Bădicioiu, anul acesta s-au înscris în concurs 534 de concurenţi din 18 ţări. El ne-a declarat: „Constănţenii au obţinut rezultate foarte bune atât la Poezie, cât şi la Epigramă. Astfel, Mihaela Meravei a fost câştigătoarea Marelui Premiu „George Ranetti“, iar Val Conţevici, Dan Norea şi Aurel Brumă au fost printre cei evidenţiaţi la Epigramă, cum de altfel se întâmplă în fiecare an”.
CÂŞTIGĂTORII Iată care sunt şi celelalte premii ale festivalului-concurs: la secţiunea Epigramă, Marele Premiu „George Ranetti” a fost obţinut de Florian Abel, iar Premiul „Grigore Tocilescu” a fost acordat ex aequo lui Elis Râpeanu din Bucureşti şi lui Gheorghe Bâlici din Chişinău. De asemenea, Premiul „Agatha Bacovia” a ajuns la Laurenţiu Ghiţă din Bucureşti. La secţiunea Poezie, dacă Marele Premiu „George Ranetti” a fost câştigat de constănţeanca Mihaela Meravei, Premiul „Grigore Tocilescu” a ajuns la... Bucureşti, fiind acordat lui Carmen Măcelaru. Premiul „Agatha Bacovia” al secţiunii a fost acordat Marinei Popescu, din Bucureşti.
Printre personalităţile care au fost prezente la Mizil s-au numărat: Corneliu Leu, Ştefan Cazimir, Lucia Olaru Nenati, Efim Tarlapan, George Corbu. Invitaţii de onoare, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache, precum şi Solomon Marcus, nu au putut veni din cauza condiţiilor meteo vitrege.
În cadrul festivalului a avut loc şi o prezentare de modă cu influenţe etno, coordonată de Nicoleta Samoilă şi Anca Şerban - designer, respectiv manager al Sysy Atelier din Piatra Neamţ.
Preşedintele CUC, Dan Norea, a precizat la finalul evenimentului: „Este prima mea participare la festival, dar sper că nu şi ultima. Ştiam că este un festival renumit, la care vin mari personalităţi, dar ediţia de faţă mi-a depăşit toate aşteptările. Felicitări şi vă urez ca festivalul să ajungă la a 50-a ediţie, după care ar fi cazul ca organizatorii de acum să cedeze locul unor tineri, care sper să mă invite împreună cu cinci-şase CUC-i”. Cu umor a spus şi constănţeanul Val Conţevici: „Să vă spun eu care-i şpilul: / În istorie sunt scrise / Două mari oraşe-nchise / Roma şi Mizilul”.
ORGANIZATORI Festivalul „Romeo şi Julieta la Mizil” este coordonat de profesorii Laurenţiu Bădicioiu - preşedintele Fundaţiei „Romeo şi Julieta la Mizil” şi Victor Minea - director al Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu”.
Evenimentul se află în Calendarul Activităţilor Extracurriculare Naţionale, CAEN, al Ministerului Educaţiei Naţionale. Printre parteneri s-au numărat Primăria Mizil, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tinerilor din Republica Moldova. Cei care doresc să afle mai multe despre acest festival pot accesa şi site-ul oficial al festivalului, romeojulietalamizil.ro.