Sănătatea bolnavilor din judeţul nostru este o preocupare constantă pentru autorităţile locale constănţene. De aceea, în lipsa unor fonduri suficiente pentru a schimba toată aparatura veche şi mobilierul uzat din unităţile spitaliceşti şi centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap, dar nu numai, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a încheiat, în toamna anului trecut, un parteneriat cu Fundaţia Ambulanţa Nordică din Danemarca. Prin acest acord, în urma reorganizării instituţiilor publice din Danemarca, sunt aduse mobilier performant şi aparatură modernă care vor uşura viaţa bolnavilor din spitale. Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Petre Dinică, spune că parteneriatul dintre autorităţile locale şi fundaţia daneză a început prin anii 2000, datorită unei constănţence care lucrează la fundaţia respectivă. Atunci a ajuns prima maşină de incendiu dotată cu scară hidraulică.
MULTE SPITALE BENEFICIARE Prin Proiectul „Ajutor pentru România” derulat de fundaţie, de anul trecut şi până în prezent, 21 de transporturi constând în materiale sanitare moderne şi mobilier performant au fost aduse la Constanţa. Cele mai recente donaţii au venit, ieri, la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Materialele aduse au fost depozitate într-o hală a Regiei devenită neîncăpătoare. Vicepreşedintele CJC Cristian Darie spune că aparatura şi mobilierul au ajuns la Spitalele Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul din Hârşova, Techirghiol, Negru Vodă şi la centrele aflate în subordinea DGASPC. „Noi oferim materialele donate centrelor şi spitalelor, în funcţie de necesităţi. CJC nu achită decât transportul lor până în România. Manipularea în România este efectuată de RAJDP. Ei depozitează, şi de acolo se face repartizarea în teritoriu”, a completat vicepreşedintele CJC.
SISTEME ELECTRICE Printre donaţii se numără şi paturi pentru spital, unele cu acţionare mecanică şi altele cu acţionare electro-hidraulică, care îşi pot modifica configuraţia în funcţie de cum solicită pacientul. „Un asemenea pat nou poate fi achiziţionat între 2.000 şi 4.000 de euro, ceea ce este foarte mult. Pe măsură ce vin şi alte transporturi ne vom adresa tuturor spitalelor din judeţ, inclusiv cabinetelor medicale comunale”, a completat Darie. În plus, au fost aduse şi paturi pentru copiii care nu se pot deplasa, mai sunt sisteme de spălat pentru persoanele cu handicap locomotor, sisteme care ajută persoanele cu handicap să se ridice şi alte sisteme ajutătoare care se montează în stânga şi dreapta patului. Aproape toată aparatura este electrică. „Nu ne aşteptam nici noi ca în momentul în care am semnat acest acord să beneficiem de atâtea lucruri utile. Sperăm ca parteneriatul să continue”, a conchis vicepreşedintele CJC.